Jis skirtas ne tik supažindinti užsieniečius su mūsų regione buvusiose industrinėse erdvėse besikuriančiais kultūros centrais, bet ir pateikti Vilnių bei visą Lietuvą kaip aktyvius tarptautinių meno procesų ir kūrybinių industrijų plėtros dalyvius, rašoma Menų spaustuvės pranešime.

Nepriklausomus kultūros centrus vienijančio tinklo „Trans Europe Halles“ nariai, konferencijos svečiai iš užsienio bei dalyviai iš Lietuvos turės galimybę pasidalinti patirtimi apie regiono ir visos Europos kultūros politiką nepriklausomų meno kūrėjų atžvilgiu, apie kūrybines industrijas ir jų kultūrinę bei ekonominę naudą valstybei bei apie galimybę apleistas pramonines erdves panaudoti kultūros reikmėms.

Lietuvoje tokių didžiulių kultūrinių tinklų susitikimai dar nėra vykę. Menų spaustuvės direktorius Audronis Imbrasas teigia, kad šis susitikimas yra tik pirmasis iš 2007-2009 m. Vilniuje įvyksiančių keturių tarptautinių kultūros tinklų susitikimų.

Bendradarbiaudama su VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“, Lietuvos šokio informacijos centru, Oskaro Koršunovo teatru, tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos“, kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis iki 2009 metų pabaigos Menų spaustuvė numato Vilniuje surengti Šiaurės šokio (Šiaurės ir Baltijos šokio organizacijas bei šokio profesionalus vienijančio tinklo), „IETM – Informal European Theatre Meeting“ (didžiausio Europos scenos menų tinklo), ir „Aerowaves“ (svarbiausio Europos šiuolaikinio šokio organizacijas vienijančio tinklo) susitikimus Vilniuje.

„Trans Europe Halles“ susitikimas suteikia galimybę ne tik supažindinti užsienio svečius su mūsų aktualijomis, bet ir leidžia Lietuvoje bei visame regione besisteigiantiems naujo tipo kultūros centrams prisistatyti ir pasidalinti patirtimi.

Susitikimo metu savo vizijas pateiks keturi nauji Lietuvos kultūros centrai: Kauno valstybinio dramos teatro fabrikas, buvusiose Kauno Mėsos kombinato patalpose besikuriantis kultūros centras, buvusioje Šiaulių Frenkelio kailių gamykloje steigiamas Šiaulių kultūros fabrikas bei buvusiame Klaipėdos Tabako fabrike plėtojamas kultūros centras.

Konferencijoje pakviesti dalyvauti ir kultūros organizacijų iš Latvijos, Estijos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos atstovai.

Susitikimo metu pranešimus skaitys Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktorius Leonidas Donskis, LR Kultūros ministerijos sekretorius Rolandas Kvietkauskas, LR Ūkio ministerijos sekretorius Gediminas Rainys bei Helsinkio savivaldybės Kultūros skyriaus vadovas Pekka Timonenas (buvęs Kabelių gamyklos Helsinkyje, vieno stambiausių Europos nepriklausomų kultūros centrų, įsikūrusių pramoninėse erdvėse, vadovas). Konferencijos dieninė programa yra atvira ir nemokama visiems besidomintiems.

1983 m. įsteigtas tinklas „Trans Europe Halles“ šiuo metu vienija 43 nepriklausomus kultūros centrus, įsikūrusius buvusiuose pramoniniuose arba kariniuose statiniuose, o Švedijoje įsikūręs koordinacinis tinklo biuras kuria ne tik bendrus projektus, bet ir Europinio masto rėmimo strategijas. Tinklą sudaro skirtingi kultūros centrai, aktyviai besireiškiantys savo krašto kultūriniame ir socialiniame gyvenime ir puoselėjantys tiek profesionalųjį, tiek mėgėjų meną.

Menų spaustuvė tapo šio tinklo nare viena pirmųjų Rytų Europoje, anksčiau nei kultūros centrai Čekijoje, Slovakijoje, Lenkijoje ar Bulgarijoje. „Trans Europe Halles“ tinklo prezidentas Paulas Bogenas pabrėžia, kad Menų spaustuvė yra svarbus tinklo partneris, nes skatina narystę visame Baltijos regione, aktyviai dalyvauja bendruose tinklo projektuose bei supažindina tinklą su naujomis Lietuvos ir kaimyninių šalių kultūrinėmis iniciatyvomis.

Konferenciją rengianti Menų spaustuvė tikisi, kad tokiais susitikimais pavyks atkreipti regiono politikų dėmesį į kultūros bei kūrybinių industrijų indėlį į ekonomiką. Nors prieš savaitę Europos komisija paskelbė pirmąjį ES istorijoje kultūros strategiją nužymintį dokumentą, kuris, kaip teigia ES komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso, įtvirtina kultūros vietą politikoje kaip esminę, mūsų regione kultūrą vertinti tokiais matais vis dar nėra įprasta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją