Šio renginio stebėti atvyko grupė Rytų Europos šokio vadybininkų.

Ketvirtadienio vakarą festivalyje – trys spektakliai.

Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) Didžiojoje salėje bus rodomas intriguojantis šveicarų choreografės Nicole Seiler šokio spektaklis „Pikselinės mažulės“. N.Seiler šokį studijavo Dimitri teatro mokykloje Šveicarijoje ir Flamandų šokio akademijoje Belgijoje. Tačiau tuo pat metu ji studijavo multimedijas, kūrė video projekcijas įvairioms šokio ir teatro trupėms.

N.Seiler kūriniuose šokis ir vaizdo projekcijos derinami kaip du lygiaverčiai segmentai. Savo trupę 2002 m įkūrusios choreografės kūriniai rodyti daugiau nei šimte Europos ir Afrikos šalių.

Šokio spektaklis trims šokėjoms „Pikselinės mažulės“ – tai spektaklis apie super merginas, visų kovos menų virtuozes ir grožio karalienes. N.Seiler jame pateikia kritinį požiūrį į primestą išvaizdos diktatą, plastinę chirurgiją, kompiuterinių žaidimų estetiką ir video klipus. Ant šokėjų odos ir iš specialių medžiagų siūtų kostiumų perkeldama vaizdo projekcijas choreografė analizuoja tobulo grožio ir idealaus kūno problemas.

Vaizdo projekcijomis N.Seiler tarsi karšto lygintuvo įdagais žymi savo šokėjų kūnus žinomais prekės ženklais ar plastinės chirurginės operacijos pjūvių linijomis ir tos žymės įsuka kūną į projekcinį begalinių fantazijų pasaulį.

Lietuviškąją šokio vitrinos dalį šį vakarą Vaidilos teatre pradės kūrybinės grupės „collectiveREVOLVER“ spektaklio „Helsinkio sindromas“ premjera. Lietuvoje ir Suomijoje, bendradarbiaujant šių šalių menininkams, choreografų Andriaus Katino Marios Saivosalmi sukurtą šokio spektaklį įkvėpė vienatvė, išgalvotos ir asmeninės istorijos bei britų rašytojo John Fowles romanas „Kolekcionierius“.

Spektaklį jo kūrėjai apibūdina kaip solo šešiems šokėjams, nes pagrindinis šio šokio kūrinio struktūrinis choreografijos elementas yra simultaniškai atliekami solo. Spektaklio, kuriame šoka trys lietuvių ir trys suomių šokėjai pavadinimas – „Helsinkio sindromas“ – sąmoningai klaidingas psichologinio termino Stokholmo sindromas, kartais pasireiškiančio pagrobtiems įkaitams, pakaitalas.

Vakarą užbaigs dar viena lietuviška premjera – šį pavasarį už metų debiutą „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotos choreografės Loretos Juodkaitės ir perkusininko Tomo Dobrovolskio šokio ir muzikos spektaklio „Trimatrix. Trys judėjimai“ premjera LNDT Mažojoje salėje. Projektas remiasi spektaklio idėjos autoriaus T.Dobrovolskio sukurtos muzikos formos jungiamomis trimis skirtingomis polimetrinėmis linijomis.

Jo sumanymą šias ritmines linijas išreikšti vizualiai įgyvendino choreografė L.Juodkaitė, sukurdama tris skirtingas choreografines linijas. Spektaklyje kartu su baleto šokėjais Igoriu Zaripovu ir Andriumi Žužžalkinu šoka ir pati unikalios plastikos choreografė. Pasak L.Juodkaitės, kuriant šį darbą nemažai įtakos turėjo vandens stichija ir trys gamtoje egzistuojančios jos formos: ledas, takus vanduo ir garas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją