Nuo 1980 m. žinoma kaip solo atlikėja, Jerwoodo choreografijos premijos laureatė, W.Houstoun yra garsi naujų formų paieškomis, rašoma pranešime spaudai. Tačiau ją itin išgarsino bendradarbiavimas su įžymiausiomis trupėmis ir pavieniais menininkais, kurių darbai meta iššūkį šokiui ir teatrui, praturtina juos bei išplečia jų rėmus. Ji dirbo su žymiuoju Fiziniu teatru DV8, Timu Etchellu, kino meistru Davidu Hintonu, Lietuvoje jau viešėjusiais ir Vilniaus publiką sužavėjusiais choreografais Jonathanu Burrowsu, Nigelu Charnocku.

Įkvėpta ilgai transliuojamos BBC „Radio 4“ laidos „Negyvenamos salos plokštelės“, spektaklyje „Negyvenamos salos šokiai” W.Houstoun prisimena praeitį ir svarsto, kuriuos judesius, geriausiai užfiksuojančius prisiminimus, verta pasiimti į negyvenamą salą. Spektaklis skirtas vyresniems nei 14 metų žiūrovams. Tačiau ne todėl, kad būtų šokiruojantis ar iššaukiantis. W.Houstoun garsėja tuo jog verčia žiūrovus daug galvoti, todėl pačios choreografės teigimu, vaikams jis gali būti per sudėtingas.

O trupės „Drift“ pasirodymu šį vakarą festivalyje pradedama Šveicarų ir lietuvių šokio vitrina, vyksianti iki gegužės 5 dienos. Lietuvos šokio informacijos centro ir „Vilniaus festivalių“ kartu su Šveicarijos kultūros fondu „Pro Helvetia“ rengiamo šių dviejų šalių šokio pristatyme – naujausi keturių pasaulyje gerai žinomų šveicarų šokio trupių ir vienuolikos lietuvių choreografų darbai.

1998 m. Peterio Schellingo, Béatrice Jaccard ir Massimo Bertinelli įkurta trupė „Drift“ šiuo metu laikoma svarbiausia ir sėkmingiausiai dirbančia Šveicarijos trupe. Ciuriche reziduojanti trupė itin daug gastroliuoja – iki šiol 27 šalyse ji jau yra parodžiusi daugiau negu 550 spektaklių.

Subtilus ir linksmas požiūris į kasdienybės absurdiškumą, įžvalgaus siurrealizmo kupini šiuolaikinio šokio judesiai, minimalizmas, simboliai, supaprastintos formos bei priemonės ir kiekvieno trupės nario savitos kūrybos indėlis garsina trupės vardą bei užtikrina pasaulinę spektaklių sėkmę. Lietuvos publikai trupė „Drift“jau žinoma. Ji pernai viešėjo Kauno šokio teatro „Aura“ rengiamame Tarptautiniame modernaus šokio festivalyje. Tuomet Alytuje, Kaune ir Vilniuje buvo rodomas multimedijos spektaklis „Garsų mašina“.

Šį kartą Vilniečiams bus parodytas šokio spektaklis „Nesugriaunamas“. Šis šokio kūrinys – sąmojingas ir žaismingas tradicinių vyriškumo įvaizdžių komentaras. Specifiškas šokis čia dera su klounadišku grotesku ir atletiška akrobatika. Spektaklyje dalyvauja keturi kreivais keliais netinkama kryptimi keliaujantys vyrai. Juos sieja stipri bičiulystė, tačiau kelionės metu neapsieinama ir be ne visai draugiškų peštynių. Šių žmonių akimis pasaulis atrodo toks melagingas, jog jiems belieka tik pasitelkti visą turimą sąmojį, kad išgyventų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją