Prieš kelias dienas M. Rostropovičius buvo paguldytas į Rusijos onkologinį mokslinį centrą, praneša Rusijos žiniasklaida.

Maestro blogai pasijuto dar gruodį, kelionės į Voronežą metu. Grįžus iš kelionės jis atsigulė į onkologinį centrą ir iš jo išėjo tik kovą. Balandį jis vėl kreipėsi į ligoninę.

M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas dirbs ir toliau

Po maestro mirties Lietuvoje ir toliau veiks Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“, - DELFI patikino fondo valdybos pirmininkė Rasa Kubilienė.

Penktadienį, gegužės 4 d., 18 val., Šv. Kotrynos bažnyčioje šio fondo remiami vaikai ir jaunuoliai maestro garbei planuoja surengti koncertą, o iki gegužės 5 dienos bus renkamos Lietuvos žmonių užuojautos M.Rostropovičiaus artimiesiems.

„Pati didžiausia dovana, kurią esame gavę iš maestro – jo vardas, tad darysime viską, lyg M.Rostropovičius ir toliau būtų su mumis“, - sakė fondo valdovė, pabrėždama, jog maestro įtaka būsimiems Lietuvos muzikantus – milžiniška.

„Visų pirma, daugelis iš fondo remiamų vaikų galėjo pagroti tokiai asmenybei, o tai pasiseka ne kiekvienam muzikantui. Tomis dienomis, kai atvažiuodavo, maestro su vaikais prieš koncertus dirbdavo kaip specialybės mokytojas - sakė pastabas, pasakojo apie susitikimus su muzikos pasaulio garsenybėmis. Tai jiems padarė didžiulį įspūdį. Būdamas kartu žinojai, kad bendrauji su genijumi, o kartu – dangiškos šviesos nušviestu žmogumi, kuris spinduliavo nepaprasta šiluma ir gerumu“, - sakė R.Kubilienė.

Galimybę pažinti maestro ir nors trumpam pabūti pasaulinio garso muziko mokiniais turėjo beveik 70 Lietuvos jaunųjų muzikantų. Tačiau, kaip pabrėžė DELFI pašnekovė, fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ rėmė ne tik juos, bet ir mokslininkus bei sportininkus.

Muzikės prisiminė, kaip prieš daugiau nei ketverius metus ji garsaus mecenato prašė padėti sergančiai kolegės dukrai. „Fondas, kuris tuo metu egzistavo galėjo teikti pagalbą tik Rusijos vaikams, todėl maestro pasiūlė tokį pat fondą kurti ir Lietuvoje“, - pasakojo smuikininkė.

Šiuo metu Rusijoje veikia du M.Rostropovičiaus vardo fondai. Veikiantis Peterburge šiuo metu rūpinasi vaikų vakcinacija, Maskvoje – gabiais vaikais. Centrinė fondo būstinė – Vašingtone.

G. Kėvišas: M. Rostropovičius būdavo ten, kur manydavo turįs būti

„Mstislavas Rostropovičius buvo genialus žmogus visomis prasmėmis – ir muzikoje, ir kultūroje, ir gyvenime. Jo indėlio mastą reikėtų lyginti su pasaulinių žmonių“, - DELFI sakė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius Gintautas Kėvišas.

Pasak G. Kėvišo, iki pat mirties M. Rostropovičius neturėjo pilietybės – tai simbolizavo dirigentą esant pasaulio žmogumi ir bylojo, kad nė su vienu kraštu jis savęs nesieja. Tačiau G. Kėvišas sako, kad M. Rostropovičius save vis dėlto laikė Rusijos žmogumi.

„Neabejoju, nors tiksliai nežinau, kad jo paskutinė valia būti palaidotam ir netgi mirti Rusijoje, dėl to šių metų pradžioje jis, būdamas labai sunkios būklės, staiga atsidūrė Maskvoje“, - teigė G. Kėvišas.

Jis sako, kad iki paskutinių dienų dirigentas turėjo Monako pasą, kuriame vietoj tautybės buvo įrašas „unspecified“ (nenustatytas – DELFI).

Teatro vadovas M. Rostropovičių laiko didžiu žmogumi, kuris buvo visur – sunkiu metu Maskvoje, grojo griūnant Berlyno sienai. Priėmęs sprendimą per sekundę, jis atsidurdavo ten, kur, jo manymu, turi būti.

G. Kėvišas sako niekada nepamiršiantis 1991 m. sausio 15 d. Per koncerto San Sebastiano mieste pertrauką jis pareikalavo rusų-ispanų kalbų vertėjo. „Jis rašė ispaniškus žodžius rusiškomis raidėmis. Po koncerto jis išėjo su lapeliu ir violončele ir pasakė tokią kalbą, kurios niekada nepamiršiu. Jis kalbėjo apie sausio 13 –ąją Lietuvoje žuvusius žmones ir kaip jis į visa tai žiūri. Toms aukoms jis paskyrė Bacho „Sarabandą“. Po atlikimo nė vienas nesuplojo – paėmė ir atsistojo – pusė buvo verkiančių“, - prisiminė teatro vadovas.

M.Rostropovičius - VU vaikų ligoninės rėmėjas

Maestro buvo ne tik dažnas Vilniaus universiteto vaikų ligoninės svečias, bet ir nuolatinis jos rėmėjas. Iš DELFI sužinojusi apie M.Rostropovičiaus mirtį, ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Olga Zimanaitė sakė, kad ir jai ir visai ligoninei tai didžiulė netektis.

„M.Rostropovičius buvo nuostabus žmogus. Keletą kartų teko su juo bendrauti asmeniškai, tačiau ir to užteko, kad suprastum, jog tai – nepaprastos kultūros, mokanti bendrauti, labai, paslaugi, subtilų humoro jausmą turinti, didelės širdies asmenybė“, - sakė gydytoja.

Onkologine liga sirgęs maestro daug metų globojo sergančius vaikus, ypatingą dėmesį skirdamas mažiesiems ir paaugliams, kurie kovoja su piktybinėmis ligomis.

„Jis yra lankęsis mūsų onkohematologijos skyriuje, kurį Lietuvoje įsteigtas jo vardo fondas, M.Rostropovičiaus iniciatyva ligoninei nupirktas klausos tyrimo kabina, kitos medicininė įrangos. Tačiau įsimintiniausias - jo nuoširdus rūpestis kiekvienu vaiku. Man neteko susitikti su tokiais žmonėmis, kaip maestro“, - sakė O.Zimanaitė.

Dėl M. Rostropovičiaus mirties - prezidento užuojauta

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus penktadienį pareiškė užuojautą Velionio našlei, kolegoms ir artimiesiems, viso pasaulio kultūros ir meno bendruomenei, praneša prezidento spaudos tarnyba.

„Užjaučiu visus, kam buvo ir visada liks brangi šios iškilios asmenybės kūryba ir visuomeninė veikla, ištisoms kartoms skleidusi teisingumo, grožio ir gėrio idėjas. Netekome šviesiausios asmenybės. Tačiau lieka tūkstančių muzikos gerbėjų atminimas ir pagarba, lieka ištikimos tarnystės savajam pašaukimui idealas, lieka talentinga kūryba ir sąžiningos laikysenos pavyzdys ateinančioms kartoms“, - sakoma Respublikos Prezidento užuojautoje.

Netekome vieno iškiliausių šių laikų muzikantų

Londono „Times“ M. Rostropovičių pavadino didžiausiu iš šiuo metu gyvenančių muzikantų. Jo vardas įtrauktas į „Keturiasdešimties nemirtingųjų“ sąrašą (Prancūzijos Menų akademijos garbės asmenys).

Jis buvo Amerikos Mokslo ir meno akademijos, Romos Santa Cecilijos muzikos akademijos, Britanijos Karališkosios muzikos akademijos, Karališkosios Švedijos akademijos, Bavarijos menų akademijos nariu ir daugiau nei 50-ies pasaulinių universitetų garbės nariu.

Mstislavas Rostropovičius, TSRS nacionalinis artistas, TSRS Stalino ir Lenino premijų laureatas, Rusijos Federacijos valstybinės premijos laureatas, yra žinomas ne tik kaip muzikantas, bet ir dėl savo visuomeninės veiklos.

Jis vadovavo organizaciniam 13-ojo Tarptautinio Čaikovskio vardo muzikinio konkurso komitetui.

2003 metais M. Rostropovičius mūsų šalyje įkūrė labdaros ir paramos fondą „Pagalba Lietuvos vaikams“.

M.Rostropovičius dėl sveikatos problemų šįmet atšaukė visus savo koncertus.

Taip pat sustabdytas vokiečių žurnalistų dokumentinio filmo apie maestro kūrimas.

Pernai birželį vienoje Ženevos (Šveicarija) ligoninių M.Rostropovičiui buvo pašalinta tulžies pūslė.

Užuojautas galima siųsti adresu:

Ulonų g. 5, Vilnius

Fondo kodas 195761120

El. paštas info@rostropovich.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją