Šios šokio paletės „kraštutinumus“, siurrealistinio šokio trupę Drift, chameleonais tituluojamą trupę Da Motus!, kompiuterine choreografija garsėjančią šokio trupę Ventura ir virtualios realybės scenoje kūrėją trupę Cie Nicole Seiler, Lietuvos žiūrovai galės išvysti Tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis ‘07“ metu.

Šia progą suteiks kartu su Šveicarijos kultūros fondu Pro Helvetia gegužės 2-5 dienomis Lietuvos nacionalinio dramos teatro didžiojoje salėje kaip šio festivalio sudėtine dalis rengiama „Šveicarų ir lietuvių šokio vitrina“.

1998 metais įkurta ir Ciuriche reziduojanti trupė Drift laikoma sėkmingiausiai dirbančia Šveicarijos šokio trupe, į savo sceninių pasirodymų bagažą sukrovusi per 550 spektaklių. Subtilus ir linksmas požiūris į kasdienybės absurdiškumą, įžvalgaus siurrealizmo kupini šiuolaikinio šokio judesiai, minimalizmas, simboliai, supaprastintos formos bei priemonės ir kiekvieno trupės nario savitos kūrybos indėlis garsina trupės Drift vardą bei užtikrina pasaulinę spektaklių sėkmę.

Šokio trupė Drift Lietuvos publikai žinoma iš 16-ojo Tarptautinio modernaus šokio festivalio, vykusio 2006 metų spalio mėnesį. Tuomet multimedijos spektaklis „Garsų mašina“ buvo rodomas Alytuje, Kaune ir Vilniuje, sutiktas ne tik entuziastingais žiūrovų plojimais, bet ir gerais kritikų vertinimais. Gegužės 2 d. vilniečiams trupė atveža šokio spektaklį „Nesugriaunamas“, kupiną juokingo mąstymo ir absurdiškų sprendimų, gilių tiesų ir melagingų iliuzijų.

Spektaklyje dalyvauja keturi vyrai, keliaujantys kreivais keliais netinkama kryptimi. Melagingoje tikrovėje jie stengiasi panaudoti visus savo sugebėjimus ir drąsą, kad pasiektų tobulybės. Absurdiškus sprendimo būdus jie laiko tinkamais problemoms spręsti, todėl plekšnoja vienas kitam per petį tam, kad įsitikintų, jog petys dar egzistuoja.

Jie ne tik konstruoja idėjų piramides ir struktūras, kuria bendras taisykles ir nuostatas, jie taip pat nusprendžia matyti pasaulį kuo gražesnį, nes jei pasaulis pasirodytų esąs bjaurus, jų gyvenimas išsikvėptų. Kol šie vyrai tvirtai kovos, kad išsiaiškintų pasaulio prasmę, tol trupės Drift vardas bus „nesugriaunamas“.

Kiek kitokią pasaulio realybę mato trupė Da Motus!, talpinama pačioje šokio paletės pakraštyje. Vaizdingi, plastiški judesiai, subtilus gebėjimas žaisti aplinkybėmis scenoje bei netikėtų vietų spektakliams parinkimas garantuoja trupės unikalumą ir originalumą. Antonijus Buehleris ir Brigitte Meuwly savitą judesių žodyną trupei kuria stebėdami elastingus gyvūnų judesius ir energingą augalijos pasaulio plastiką. Atsigręždami į gamtą trupės vadovai formuoja ir tam tikrą chameleonišką Da Motus! veidą.

Visame pasaulyje garsi Šveicarijos choreografė Nicole Seiler gegužės 3 dieną į Lietuvą atveža „Pikselių mažules“. Tai spektaklis apie super merginas, visų kovos menų virtuozes ir grožio karalienes. Tai kritinis požiūris į primestą išvaizdos diktatą, plastinę chirurgiją, kompiuterinių žaidimų estetiką ir video klipus.

Naudodama gigantiškas video projekcijas, skaitmenines fotografijas, kompiuterinę animaciją bei rafinuotą apšvietimą choreografė scenoje kuria virtualią realybę, kurioje kūnas atskiriamas nuo jo įvaizdžio, o skaitmeninis pasaulis virsta tikrove. „Pikselių mažulės“ – tai dešimties dalių spektaklis, garsiai kalbantis apie kūno prievartavimą atitikti stereotipinį idealų vaizdelį.

Spektaklio „Gyvenime... mieste“ scena gegužės 4 ir 5 dienomis taps sostinės gatvės – Vilniaus ir Goštauto gatvių sankryža ties Operos ir baleto teatru, pati Vilniaus gatvė ir Gedimino prospektas. Šiame spektaklyje trupės šokėjai, pasidabinę ryškiaspalviais kostiumais, palieka įprastą teatro patalpą, sceną pakeičia gatvių grindiniu, savo kūnus transformuoja į meno kūrinius, taip įnešdami šviesų poezijos pliūpsnį į pilką miesto erdvę.

Tiek griežta choreografija, tiek improvizacijos laisvė, tiek ir nelauktas vietos pasirinkimas verčia miesto praeivius sustoti, o vairuotojus pypsinti. Mat kelio ženklai, laiptai, fontanai, gatvės šviestuvai ar sankryžos, kuriose veiksmas vyksta ratu, tampa spektaklio „Gyvenime... mieste“ sudedamosiomis dalimis. Da Motus! šokis žada prikaustyti ir Vilniaus miesto praeivius, o vairuotojus perspėčiau būti atidesniais, jei Jūsų dėmesį netyčia patrauks ryškūs salotiniai kombinezonai važiuojamojoje kelio dalyje.

Kompiuterinę choreografiją šokėjams, robotui ir instaliacijai gegužės 5 dieną parodys ispanų šokėjo ir choreografo Pablo Venturos įkurta bei jo vardu pavadinta šokio trupė Ventura. Trupės spektakliuose tyrinėjama nauja kompiuteriu sukurta šokio kalba bei žmogaus kūnas kaip progresyviausias raiškos elementas. Prizų už inovatyviausią choreografiją laimėtojas P. Ventura žmogiškumo pavidalų ieško technologijų aplinkoje.

Todėl spektaklyje „Fabrikas/ III klasteris“, užbaigiančiame trilogiją „Apie žmonių kūnų fabriką“, patalpinamas Robotas, kuris penkių šokėjų kontraste atrodo lyg fizinių galimybių viršūnė. Kompiuteriu sukurti judesiai padeda ne tik įsivaizduoti, bet ir aiškiai matyti genetinių manipuliacijų dėka sukurtus tobulus kūnus. Šis žmogiškumo ir technologijų spektaklis atrodo lyg užburtas ratas, besisukantis kūno metaforų ir naujų technologijų eksperimentuose.

Štai tokia absurdiškos kasdienybės, unikalių sprendimų, kompiuterinių judesių ir virtualios tikrovės kupina žada būti šveicarų šiuolaikinio šokio vitrina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją