Paties autoriaus liudijimu, pastarasis rašytas gerokai anksčiau, „į stalčių“, slepiantis nuo represinių sovietinių struktūrų persekiojimo, rašoma leidyklos pranešime spaudai.

Tačiau visas „Jauno žmogaus memuarų“ tekstas buvo išspausdintas tais pačiais 1989 metais „Pergalėje“ (dabar „Metai“) dar iki „Vilniaus pokerio“ pasirodymo, nors kaip atskira knyga „Memuarai“ pirmąkart išleisti tik 1991 metais.

„Jauno žmogaus memuarai“ atgimstančioje Lietuvoje buvo svarbus literatūros įvykis. Tuo metu tik labai nedaugelis rašytojų drįso tiesiai pažvelgti į visuomenėje ir kiekviename žmoguje vykstančius galingus lūžio procesus, Atgimimo pradžioje lietuviškai parašyta tiesiog stebėtinai mažai naujų, aktualių kūrinių. Ta pati drąsa, kurios R. Gavelis turėjo slapčia rašyti „Vilniaus pokerį“, neleido jam tylėti ir tada, kai kiti nežinojo, ką sakyti, o gal ir vengė prašauti pro šalį, kad vėliau nebūtų istorijos pasmerkti kaip pasirinkę ne tą stovyklą.

„Jauno žmogaus memuarai“ kaip tik ir yra kūrybinės, intelektualinės ir pagaliau pilietinės R. Gavelio drąsos liudijimas.

Šis laiškų iš anapus forma parašytas kūrinys žymėjo laisvos, kritiškos sąmonės atbudimą, žmogaus atsisakymą paklusti ideologiniam smurtui, paverčiančiam jį „belyčiu metafiziniu slieku“.

Pagrindinio romano veikėjo Leono Cipario laiškuose, po mirties rašytuose ne tik draugui, bet ir tokioms asmenybėms kaip Franzas Kafka, Vincas Mykolaitis-Putinas ar sovietų valdžios lyderis Leonidas Brežnevas, galima atpažinti tokias aktualijas kaip anuomet visuomenę sukrėtęs rytiečių ekstrasensų procesas ar tokio masto reiškinius kaip Sąjūdžio pradžia.

„Jauno žmogaus memuarai“ R. Gavelio kūryboje išsiskiria paprastu, aiškiu, glaustu stiliumi. Šis romanas dar kartą leidžia įsitikinti, kad menininko pasiryžimas sakyti savąją tiesą apie tai, kas vyksta dabar, paradoksaliu būdu išgelbėja jo kūrybą nuo vienadienės aktualijos likimo – tokia kūryba lieka visada aktuali, kiekviename iš mūsų slypintis amžinai jaunas žmogus joje visais savo gyvenimo ir istorijos tarpsniais ras jei ne išspręstas, tai įžvalgiai įvardytas problemas, o nuo to ir prasideda amžinųjų klausimų sprendimas.

Po „Jauno žmogaus memuarų“ bus išleistas dar vienas vadinamojo Vilniaus ciklo R. Gavelio romanas „Vilniaus džiazas“. Rašytojo asmenybe, jo kaip kūrėjo prigimtimi besidomintiems skaitytojams skirta iš atsiminimų apie rašytoją, jo laiškų, jo paties ir jo kūrybos tyrinėtojų straipsnių sudaryta knyga „Bliuzas Ričardui Gaveliui“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją