Prieš 200 metų (1807 m.) į Prūsijos karalystės pakraštyje esančią Klaipėdą (tada Memelį), atvyko Prūsijos karalius Friedrichas Wilhelmas III, karalienė Luizė ir visa karališkoji šeima.

Klaipėda tampa lemtingu miestu, sostine, su kuria susiję įvykiai turėjo įtakos ir Europos istorijai, rašoma renginio organizatorių pranešime.

2007 metų „Vokiečių kultūros dienos“ dedikuojamos Prūsijos karalienei Luizei. Istorinės legendos apie karalienę Luizę pasakoja kaip apie paprastą, protingą, stiprią ir visų mylimą monarchę. Karalienė – kultinė figūra, tapusi Prūsijai moralinio pranašumo prieš Napoleoną simboliu, diplomatė, valstybės reformatorė, mylinti motina ir žmona, kuriai neabejingi liko ir Memelio gyventojai.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras ir S.Dacho namai kviečia gegužės 11 – birželio 10 dienomis apsilankyti „Vokiečių kultūros dienų 2007: Karališkojo miesto“ renginiuose.

Fotografija ir tapyba parodose

Vokiečių kultūros dienos pradedamos Jakovo Rozenbliumo fotografijų paroda “Karalienės Luizos tiltas amžių sandūroje“. J.Rozenbliumas 44 metus fiksuoja Karalienės Luizos tiltą, einantį per Nemuną, siekdamas romantiškai perteikti statinio architektūrą bei atskleisti jo dvasią.

Tuo tarpu Vokietijos menininkė Doris Frohnapfel (Kelnas) fotografuoja šalių pasienius, kurie tarsi nematomos linijos skirtingais būdais pažymi išorę ir vidų, priklausymą ir išskirtinumą. Paroda „Pasienio horizontai“ bus atidaryta oficialaus „Vokiečių kultūros dienos 2007” atidarymo metu balandžio 13 d. (penktadienį) 18 val. Klaipėdos Parodų rūmuose.

Menininkų kolonija, kaip unikalus kultūrinis fenomenas, apjungta marinistiniu motyvu, susieta su pajūrio miestais: Nida, Domburgu, Arenshoopu. Tarptautinė paroda „Spalvos ir saulė“ pristatys nematytus Nidos menininkų kolonijos mažai žinomą Lietuvoje paveldą bei suburtos kolonijos darbus.

Kino bare – populiarūs vokiški filmai

Liuksemburgo kunigas Henris Kremeris turi tik devynias dienas, kad nuspręstų, kaip elgtis: jaunas gestapo pareigūnas Gebhardas išleido jį į laisvę, kad šis įkalbėtų katalikų vyskupą liautis protestuoti prieš nacių politiką. Laisvė ar pasiaukojimas, ką pasirinko Henris Kremeris, pamatysite režisieriaus Volker Schlondorff filme „Devintoji diena“.

Andreas Veiel filmas "Vaidybos įaistrinti" 2004 m. Vokietijoje sumušė vaidybinių filmų populiarumo rekordus. Tai pasakojimas apie keturis jaunus aktorius, siekiančius meistriškumo aukštumų. Režisierius savo herojus stebėjo septynerius metus, o iš tų stebėjimų gimė unikalus filmas.

Ant pilvo teatras!

Martin Hinder jau septyniolika metų kuria spektaklius pagal įvairias istorijas ir pasakas iš keturių lentų pagamintoje scenoje, kuri patogiai kabo jam ant pilvo. Teatras vadinamas “BauchLadenTheater” (liet. “teatras stalčiuje ant pilvo”). Jame yra visi tradiciniai teatro atributai: užsklanda, užkulisiai bei scena.

Aktoriais bei pasakojimų užkulisiais tampa paprasčiausi kasdieniai daiktai: persikų dėžė, plūduras, kuris kažkada kabojo ant žvejo tinklo, nosinaitės iš skalbinių spintos, senas batas, pjautuvas arba tualetinio popieriaus ritinėlis… arba sena kojinė… Martin Hinder vaikams parodys gerai pažįstamą pasaką „Eglė žalčių karalienė“. Vaikų kino valandoje du filmai: „Dvynukės“ ir „Mažasis vaiduoklis“.

Balsu ištirpdyti ledynus

Garso meno koncerte darnus žaidėjų garsais dvejetas, Driezhas ir d.n.s., pristatys naują audio artefaktą, nuosaikią manipuliacijų viziją, nepasiduodančią jokiai prognozavimo metodikai. Garso menininko, kuratoriaus, Tautvydo Bajarkevičiaus programoje microsound, field recordings, balsas, post-techno ir kita. Vyrišką kompaniją papildys Yvon Cornelius (dar vadinama Niobe), kuri garsi dėl savo kvapą gniaužiančių aštuoneilių, skambių kūrinių, kaskart žavinčių jaudinančia fantastine bei tropine atmosfera.

Yra netgi sakoma, jog ši jauna talentinga dainininkė galėtų savo švelniu balsu ištirpdyti ledynus. Ji kuria tokią muziką, rodos, visos radijo stotys groja vienu metu, tačiau tame racionaliai sudėliotame garsų chaose atsiranda jungianti grandis - balsas.

Ketvertas vaikinų iš Berlyno – „Supefactory“ – skaitys paskaitą apie hobyizmą, iškeldami klausimą: ar laisvalaikis gali tapti profesionaliu užsiėmimu, ar jis galiausiai parduodamas. Teoriją papildys pirat radio litavimo pamokos ir plug-in-party. Atsineškite nešiojamus kompiuterius, grotuvus, įrašus, kuriuos galėsite panaudoti plug in party metu.

Manhaime gyvenimas vyksta kvadratu

Šiemet Klaipėdos miestas partneris Manhaimas švenčia 400 metų jubiliejų. Ta proga gegužės 23 dieną visi kviečiami į Simono Dacho namus susipažinti su šiuo miestu, pamatyti koks jis ir kaip jis žada paminėti savo jubiliejų. Bus galimybė pamatyti filmą apie Manhaimo miestą ir visiems kartu išsiųsti sveikinimus nuo “Vokiečių kultūros dienų Klaipėdoje 2007” dalyvių, nes “Karališkas miestas” – tai ir draugiškas miestas, nepamirštantis savo draugų.

Seminaras ir kūrybinė stovykla Kuršių Nerijoje

Tris dienas vertėjai kartu su ekspertais iš Vokietijos ir Lietuvos analizuos verčiamus tekstus, spręs sudėtingus vertimo klausimus, tobulins stilistiką, aptars specifines, tarp vokiečių ir lietuvių kalbų iškylančias vertimo problemas, konkrečias meninio vertimo temas. Seminaras profesionaliems literatūros vertėjams iš Lietuvos ir Vokietijos vyks Nidoje, T.Mano kultūros centre.

Nauju muzikiniu-grafiniu poezijos projektu „Šiuolaikinė poezija šiuolaikiškai. Kaip naujoviškai ir įdomiai pristatyti eksperimentinę poeziją“ siekiama sukurti interdisciplininę eksperimentinės poezijos pristatymo formą, sutelkiant bendram kūrybiniam darbui moksleivius, menininkus, mokytojus, kultūros įstaigų renginių organizatorius. Sykiu tai yra literatūrinio ugdymo forma, skatinanti moksleivių bendradarbiavimą su bibliotekomis rengiant bendrus literatūros pristatymo projektus. Projektas susideda iš keturių etapų: edukacinis seminaras mokytojams, praktinis kūrybinis darbas pamokose, sukurtų darbų pristatymas, kūrybinė stovykla.

Veronika, pavasaris jau čia

„Vokiečių kultūros dienose“ unikalus austrų duetas Gernot Fresacher (klarnetas), Werner Karlinger (arfa) klaipėdiečius supažindins su klasikine ir šiuolaikine austrų kompozitorių muzika. Tuo tarpu Hugo ir Regina Steegmüller duetas savo programa „Veronika, pavasaris jau čia“ kviečia klausytojus į spalvingą ir mirguliuojantį 20-ųjų ir 30-ųjų metų šlagerių pasaulį. Jiems akomponuojantis Eduard Grabinger, sukuria spalvingą šlagerių, gatvės dainelių ir žinomų filmų melodijų derinį, kuris leidžia vėl pajusti auksinių XX a. metų gyvenimo jausmą

Vokietijos kultūros forumas Rytų Europai kartu su Lietuvos Chordos kvartetu pristato bendrą koncertinę Edwino Geisto bei jo amžininkų muzikos ir dainų programą. Pianistė Ulrike Höfer paskambins fortepijonu R.Šumano, I.Stravinskio ir F.Šuberto kūrinius. „Vokiečių kultūros dienos 2007” baigsis Heseno jaunimo džiazo orkestro koncertu XIV Klaipėdos Pilies Džiazo festivalyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt