"Tyrinėtojai yra nustatę, kad pirmasis Vilniaus vaizdų fotografas A. Korzonas nufotografavo per 30 nuotraukų. Savo nuotraukose jis įamžino Vilniaus bažnyčias, svarbiausius statinius, gražių panoramų, geležinkelio tiesimo darbus. Jų išliko nedaug - iki šiol buvo žinoma viena nuotrauka Lietuvos mokslų akademijos bibliotekoje ir 12 nuotraukų Varšuvos nacionaliniame muziejuje. Galima spėti, kad dar viena kita yra privačiuose rinkiniuose", - mano D. Junevičius.

Tačiau iki šiol tik iš to meto spaudos buvo žinoma, kad A. Korzonas turėjo moderniausią įrangą stereoskopinėms nuotraukoms fotografuoti ir buvo padaręs gražių stereoskopinių nuotraukų. Žiūrint stereoskopines nuotraukas pro specialius akinius, susidaro erdvės iliuzija.

Šias nuotraukas mačiusio D. Junevičiaus nuomone, netikėto atradimo reikšmė Lietuvos fotografijos istorijai ir senajai Vilniaus ikonografijai yra didžiulė. Po daugiau kaip 145 metų neblogai išsilaikiusiose stereonuotraukose iš praeities išnyra erdviniai senojo Vilniaus vaizdai.

Matoma Didžiosios gatvės atkarpa su praeiviais ties Pacų rūmais, netikėtu rakursu nufotografuota Šv. Jurgio prospekto (dabar Gedimino prospekto) panorama, galima pamatyti Panerių geležinkelio tunelio statybą ir inžinieriaus namą.

A. Korzonas (apie 1826 - apie 1866) fotografijos mokėsi Paryžiuje. Apie 1859 metus Vilniuje, Didžiojoje gatvėje, įsteigė fotoateljė, kūrė portretus, erdvines fotografijas, gamino tapybos ir dagerotipų reprodukcijas, teikė privačias fotografijos pamokas, prekiavo miestų fotografijomis, žymių veikėjų portretais, tuomet didžiule retenybe buvusiais fotoaparatais.

A. Korzonas pirmasis apie 1860 metus pradėjo fotografuoti Vilniaus miesto vaizdus, miesto ir apylinkių panoramas nuo Pilies kalno, Šnipiškių, Žvėryno, architektūros paminklus.

Pasak fotografijos istorikų, A. Korzonas buvo sumanęs sudaryti Vilniaus vaizdų albumą, kuriame turėjo būti istorinių Vilniaus paminklų, bažnyčių, pastatų, apylinkių vaizdų. Jau 1860 m. rugpjūtį jis nufotografavo Trakų pilį, Panerių geležinkelio tunelio statybą ir laikiną medinį Rokantiškių geležinkelio tiltą.

Pagal A. Korzono fotografijas sukurtais raižiniais 1861-1864 metais buvo iliustruojamas Vilniaus savaitraštis "Tygodnik Iliustrowany". 1863 metais A. Korzonas įsitraukė į sukilimą, fotografavo sukilėlius, tarp jų - ir Zigmą Sierakauską, platino jų fotografijas. Netrukus fotografas buvo suimtas ir ištremtas į Sibirą, jo ateljė Vilniuje uždaryta, o nemažas pluoštas portretinių nuotraukų sudeginta. Konfiskuoti vietovaizdžiai buvo atiduoti komisijai, kuri turėjo nuotraukas parduoti.

A. Korzono fotografijų saugo Lietuvos mokslų akademijos biblioteka, Lietuvos nacionalinis muziejus, Valstybės istorijos archyvas, Varšuvos nacionalinis muziejus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją