Juk teigta, kad vokiečių kompanijos "Remmers" medžiagos ir technologijos užtikrino pastatui ilgalaikę apsaugą, darbams buvo suteikta 5 metų garantija. Tad šįkart kosmetinis fasado remontas miestui nekainuos.

Gal po miestą jau kurį laiką sklandančios kalbos, kad pradėjo svirti dar 16 amžiuje pradėto statyti pastato bokštas, iš tiesų pagrįstos?

Pasak Andriaus Striūnos, bendrovės "Restauracija" statybos vadovo, rotušės išorėje šįkart bus tvarkoma tik balkono virš pagrindinio įėjimo sritis. "Lupinėjasi dažai, nes prieš restauravimo darbus balkonas ilgą laiką buvo kiauras. Ten prisikaupė vandens, druskų, todėl ėmė luptis dažai", - teigė jis.

Rimtesni darbai laukia pagrindinės ceremonijų salės, kurioje jau daugiau kaip 30 metų sutvirtinamos santuokos, priimami garbingi miesto svečiai, pasirašomos sutartys. "Salė labai nusidėvėjusi. Ir parketas, ir lipdiniai, ir mediniai paneliai. Viską reikia restauruoti", - tvirtino Striūna.

Darbus numatyta atlikti iki liepos 1-osios, tačiau manoma, kad rezultatai bus matyti po dviejų mėnesių. Pagrindinės salės restauravimo darbai kainuos apie 300 tūkst. litų. "Į šią sumą įeina ir medžio atnaujinimo, parketo bei šviestuvų restauravimo, taip pat elektros instaliacijos ir kai kurie santechnikos darbai", - LŽ sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vedėjas Ignas Levandavičius.

Jis prisipažino, kad visų darbų iki Miesto šventės greičiausiai nebus suskubta atlikti, tad po iškilmių dar kelias savaites gegužės pabaigoje rotušę vėl reiks uždaryti. Pasak Levandavičiaus, nors "gulbės kaklas", t.y. bokštas, nesvyra, problemų dėl pamatų išties yra. "Čia kaip ir Pažaislyje. Juk tais laikais statybininkai neturėjo nei hidroizoliacinių medžiagų, nei bitumo. Šiuolaikinės technologijos leidžia ištaisyti visus trūkumus, tad darbų dar tikrai imsimės, jei pavyks, dar šį rudenį," - tikino jis.

Rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius LŽ patikino, kad jaunavedžiai dėl restauravimo darbų nebus nuskriausti. "Iki gegužės 18 dienos, kai duris vėl atvers pagrindinė salė, poras tuoksime mažojoje. Ji tinkamai paruošta", - sakė jis.