Pirmasis - prieš 10 metų

Juozo Miltinio vidurinė mokykla - nuolatinė Jaunųjų dramaturgų konkurso organizatorė.

Pirmasis konkursas buvo surengtas dar prieš dešimtmetį, 1997-aisiais. Konkurso tikslas - skatinti ir plėtoti moksleivių literatūrinę-dramaturginę kūrybą, paremti mokyklų dramos būrelius, scenos mėgėjus šiuolaikinės moksleiviškos kūrybos tekstais, sudaryti sąlygas mokinių saviraiškai ir kūrybinių galių plėtojimui.

Šiais metais konkursas, kaip ir visa edukacinė programa „Tauta. Teatras. Mokykla“, buvo skirtas iškilaus režisieriaus J.Miltinio 100-osioms gimimo metinėms paminėti. (Miesto Savivaldybė programai parengti skyrė 10 tūkstančių litų.)

Pagrindinis konkurso prizas - skulptūrėlė „Paukštė“ - šįkart iškeliavo į Ignaliną. Ją išsivežė pirmosios vietos laimėtoja, pjesės „Mėnulis turi veidą“ autorė, ignalinietė gimnazistė Simona Smirnova.

Antroji vieta atiteko alytiškei gimnazistei Justinai Pupkaitei už kūrybinį darbą „Vieni“, trečioji - dviem autorėms iš Prienų Gilvilei Antonovaitei ir Agnei Katkauskaitei už pjesę „Vėjyje, bet vėjuota ir taip“.

Pagerbti ir mokytojai, konsultavę jaunąsias kūrėjas: ignalinietė Jolanta Narbutienė, alytiškė Irena Leščinskienė ir prieniškis Kazimieras Drižilauskas. Jauniesiems Panevėžio dramaturgams nepasisekė - jų sukurtos pjesės konkurse laurų nenuskynė.

Kaupia kūrėjų darbus

Jaunųjų dramaturgų konkursas, sulaukęs kūrėjų, mokytojų konsultantų ir pedagoginės bendruomenės palankaus įvertinimo, rengiamas kas dveji metai.

„Svarbiausia yra pastebėti kiekvieną kuriantį moksleivį, kiekvieną mokytoją, padėjusį įgyvendinti kūrybines užmačias“, - sako J.Miltinio vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Virginija Milaševičienė.

Mokykloje jau sukaupta 280 jaunųjų kūrėjų iš visos Lietuvos darbų; konkurso dalyvių skaičius viršija 400.

Šiais metais sulaukti 33 darbai iš 21 šalies mokyklos. Kūrėjų amžius iš tiesų labai jaunas - tai 7-12 klasių moksleiviai.

Visas pjeses perskaitė ir septynias geriausias atrinko autoritetinga komisija. Jas režisavo ir pastatė J.Miltinio vidurinės mokyklos mokiniai, vadovaujami teatro mokytojų. Tarptautinės teatro dienos išvakarėse pjesės parodytos J.Miltinio dramos teatro scenoje.

Konkursui užbaigti - dvi dienos

Jaunųjų dramaturgų konkurso baigiamieji akordai mokykloje tęsėsi dvi dienas. Pasak pedagogės V.Milaševičienės, pirmadienį vyko ne tik baigiamoji konkurso dalis J.Miltinio dramos teatre, bet ir moksleiviško teatro šventė, apdovanoti laureatai.

„Antradienį mokykla šventė Tarptautinę teatro dieną. Vyko sceniniai etiudai „Su Teatro diena“, seminaras „Kūrybos laboratorija“, praktikumas „Mokytojas. Dramaturgas. Režisierius“, kurį vedė aktorė Justina Jukonytė. Beje, ji - pirmojo Jaunųjų dramaturgų konkurso laureatė už kūrybinį darbą - pjesę „Dvyliktokai“, - pasakojo V.Milaševičienė.

Konkursas ugdo talentus

J.Miltinio vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja sako, kad jaunųjų dramaturgų konkursai jau išugdė gana daug jaunų talentų. Pirmą kartą šiame konkurse buvo pastebėta Monika Kutkaitytė, Tadas Vidmantas, Dalia Kuoraitė bei Monika Myško.

„M.Kutkaitytės pjesė "Suvalgyk pyragėlį“ buvo pristatyta "Naujosios dramos“ akcijoje Jaunimo teatre Vilniuje. Ši pjesė yra išversta į švedų kalbą“, - džiaugėsi V.Milaševičienė.

2005 metų konkursas apskritai buvo tarptautinis - jame dalyvavo svečiai iš Vokietijos ir Rusijos.

J.Miltinio vidurinės mokyklos mokinių delegacija dalyvavo dviejuose tarptautiniuose konkursuose Vokietijoje ir Rusijoje, pasikeitė teatrinėmis grupėmis su Švedijos, Suomijos, Slovakijos moksleiviais.