1980-2002 metais sukurtų tapybos, grafikos darbų ir animacinių filmų eskizų paroda bus atidaryta pirmadienį, pranešė LDS.

N.Valadkevičiūtė žinoma ne tik kaip animacinių filmų dailininkė bei režisierė, sukūrusi keliasdešimt originalių šio žanro kūrinių. Ji taip pat kuria tapybos bei grafikos darbus.

1973 metais Vilniaus dailės institute autorė baigė grafikos specialybę, vėliau studijavo Maskvos aukštesniuosiuose scenaristų ir režisierių kursuose ir įgijo animacinių filmų režisierės specialybę. N.Valadkevičiūtė yra LDS bei Lietuvos kinematografininkų sąjungos narė.

Beveik du dešimtmečius N.Valadkevičiūtė Lietuvos kino studijoje kūrė animacinius filmus. 1984 metais Minsko tarptautiniame kino festivalyje dailininkė buvo apdovanota diplomu už animacinio filmo "Mįslė" originalų vaizdą.

Žymiausi N.Valadkevičiūtės animaciniai filmai - "Mįslė" (1984), "Rytoj 11 val. ryte" (1985), "Perspėjimo signalas" (1987), "Jūratė ir Kastytis" (1989), "Laimės žiburys" (1990), "Popieriaus mieste" (1991), "Kas geriau pameluos" (1992), "Tas bejausmis robotas" (1993), "Košmariškas sapnas" (1995) - žinomi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio žiūrovams.

Dailininkė taip pat yra sukūrusi estampų lietuvių liaudies dainų temomis, o jos ciklas "Dangaus metamorfozės" 1977-aisiais ketvirtojoje Talino grafikos trienalėje buvo apdovanotas antrąja premija.

Savo grafikos kūrinius dailininkė eksponavo daugelyje tarptautinių parodų Taline, Maskvoje, Vokietijoje, Italijoje, Lenkijoje. Personalinės N.Valadkevičiūtės parodos buvo surengtos visose trijų Baltijos šalių sostinėse.

2001-asiais dailininkei paskirta aukščiausiojo laipsnio valstybės stipendija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją