Ketvirtadienio pavakarę menininkas į autobusiuką guldė per žiemą nulipdytus didžiulius paveikslus, į skrynią užrakino "riebų" molio katiną bei molines jūros gėrybes. Visa tai skirta sostinės pirkėjams.

"Vilniaus mugė daug didesnė, gausesnė", - sakė menininkas, kurio darbų kainos siekia ir beveik tūkstantį litų. Menininkas neslėpė - atgal tuščiomis niekada negrįžta, tačiau pelno nuspėti niekuomet nepavyksta.

L.Žukui su savo kūriniais teko dalyvauti ir uostamiesčio mugėje. "Na, ką jūs! Nėra ko lyginti! Vilniaus Kaziukas ir už Jūros šventės mugę kelis kartus didesnis", - "15min" pasakojo menininkas.

Tai paliudijo ir kita tautodailininkė iš Klaipėdos - Eglė. Ji drauge su vyru išsirengė į Kaziuko mugę Kaune.

Etnologė Valerija Jankūnaitė pastebėjo, kad prieš penkiolika metų uostamiestyje šaknis pradėjusi leisti Kaziuko mugė dar ne itin prigijo. "Kaziuko mugė nuo senų senovės rengiama Vilniuje. O Klaipėda žymi savo "jomarkais". Kuo skiriasi mugės nuo "jomarkų"? "Jomarkuose", kurie Klaipėdos krašte vykdavo jau šešioliktame - septynioliktame amžiuje, gali dalyvauti tik tie, kurie parduodavo savo darbus, perparduotojų nebūdavo", - aiškino etnologė.

Tam, kad tradicijos prigytų, anot specialistės, reikia tinkamos dirvos.

O Klaipėdoje Kaziuko mugė buvusi perkelta nenatūraliai. Tokiais laikais, kai žmonės lengvai randa, ko nori, mugėse sunku kuo nors nustebinti.

"Dabar žmonės atėję nori ne tik akis paganyti, jie trokšta, kad širdis nusiramintų, kad su senuoju amatininku būtų galima pasikalbėti", - samprotavo V.Jankūnaitė.

Pasak jos, uostamiesčio Kaziuko šventė galėtų būti puiki ir be mugės. "Kazimierų bendrija galėtų pasikviesti ir aukštaičių Kaziukų, ir žemaičių, ir dzūkų. Nebūtina taip akcentuoti mugę", - sakė etnologė.

Klaipėdos krašto Kazimierų bendrijos sekretorius Kazimieras Norvaišas pasakojo, kad jų rengiamai mugei nė reklamos nereikia - tokia populiari penkioliktą kartą organizuojama šventė.

"Pas mus atvažiuoja prekeivių net iš Kauno. Jei imtume ją reklamuoti, prekeivių nebesutalpintume. Mes nerenkame iš pardavėjų pinigų, todėl čia suvažiuoja patys smulkiausi", - pasakojo jis.

Uostamiesčio Teatro aikštėje numatyta 150 vietų tautodailininkams. Iškilmingas mugės atidarymas vyks šeštadienį, vidurdienį.

Mugė šurmuliuos dvi dienas - šeštadienį ir sekmadienį. Abi dienas prekeivius ir lankytojus linksmins "Senolių" ansamblis.

Gausi Kazimierų bendrija į vardinių šventę kviečia jau šį vakarą. Klaipėdos universiteto Menų fakultete 18 val. koncertuos Kazimiero Kšano vadovaujamas mišrus choras "Klaipėda". "Na, o po koncerto ketiname visi rinktis į vakaronę", - intrigavo K.Norvaišas.