Pasak fotografo, moters žavesys – didžiausias kūrybinis impulsas ir mįslė. Nuotraukose neįprastai atskleidžiamos podiumo, politikos, scenos moterys: Vaiva Mainelytė – Mefistofelis, Nijolė Oželytė – Don Kichotas, Asta Pilypaitė – Renesanso laikų Florencijos didikė, rašoma parodos organizatorių pranešime spaudai. Neretai šalia moterų nuotraukose matyti ir vyrai, pasak fotografo, tai yra simboliška, nes moterys niekada neegzistuoja vienos – šalia būtinai atsiranda bent vienas vyras.

Verčiant Vaidoto Grigo fotografijų albumą kylą neįprastų įžvalgų apie moters būtį.

„Jaunystė čia jau nebėra vienintelis moters koziris, nes senatvė Grigo fotografijose gali būti lygiai tokia pat graži ir intriguojanti. Glotni veido oda kartais atrodo kaip tuščias popieriaus lapas, kuriame gal dar tik bus kažkas pažymėta, užtat raukšlės yra tarsi kaligrafiškas šriftas, kuriuo aprašytas ilgo, gal ir ne visada lengvo gyvenimo triumfas: tikėjimas, viltis, meilė, nusivylimas, baimė, kančia, sielvartas, tačiau ir vėl – tikėjimas, viltis, meilė...“ – apie Vaidoto Grigo moteris fotografijose rašė amžiną atilsį rašytoja Jurga Ivanauskaitė.

Amžiną atilsį Jurga Ivanauskaitė, jau sirgdama klastinga liga, fotografijų albumo „Moterys“ įžangoje rašė: „Paprašyta sukurti šį tekstą iškart pareiškiau, kad apie moteris kur kas geriau parašytų vyras. Tačiau pamačius fotografijas mane pagavo įkvėpimas. Ką gi, tebūnie tai bandymas veidrodžiu atspindėti veidrodį, prieš kurį stovi Ieva ir visos jos nesuskaičiuojamos dukterys. Kitaip sakant, pamėginau iš moters regėjimo taško papasakoti apie vyrą, kuris savo ruožtu pasakoja apie mus – moteris.“

Dalis portretų visuomenei pristatomi parodoje Vilniaus Rotušėje iki kovo 4 d. Moterų fotografijos – ilgamečio Vaidoto Grigo darbo sritis, kurioje fotografas taiko meistrystę, empatijos dovaną, gilią įžvalgą ir kūrybiškumą.

Vaidotas Grigas (g. 1955) – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Lietuvos spaudos fotografų klubo narys, dienraščio Lietuvos rytas žurnalo Stilius fotografas. Surengė 22 personalines parodas, dalyvavo 10 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją