Vaško lydimo krosnies atkasinėjimo darbai buvo pradėti gegužės mėnesį. Atkasta krosnis yra netoli Kauno Rotušės, maždaug pusantro metro gylyje. Ji bus nuolat eksponuojama po specialiu 60 milimetrų storio stiklu, po kuriuo įrengtas specialus apšvietimas ir ventiliacija.

Kaip BNS sakė archeologas Algirdas Žalnieriūnas, 1973 metais Rotušės aikštėje iš viso buvo atidengtos 9 krosnys, tačiau jų beveik netyrinėjus, krosnys buvo užkonservuotos. A.Žalnieriūno duomenimis, daugiau tokių krosnių Rytų Europoje nėra išlikę.

"Tiksliai nėra žinoma, kada pastatytos krosnys Kaune, tačiau tikrai anksčiau nei 1542 metais, nes vėliau čia pastatyta dabartinė miesto Rotušė", - teigė archeologas. Vienu metu vaško gamyba buvo pagrindinė ir daugiausia pajamų davusi miesto pramonės šaka.

Kadangi krosnis yra prie pat Rotušėje įsikūrusių miesto santuokų rūmų, Kauno ceremonmeisteris pasiūlė naujas tradicijas jaunavedžiams. "Jaunąsias reikia nešti ne per tiltus, o virš vaško krosnies, kuri simbolizuoja saldų ir turtingą gyvenimą ", - BNS sakė K. Ignatavičius.

Vaško krosnies ekspozicijos įrengimą finansavo farmacijos bendrovė "Korys", darbus atliko statybos kompanija "Kausta". Ekspozicijos įrengimas kainavo apie 100 tūkst. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją