1387 metais Magdeburgo teisės privilegiją Vilniaus miestui suteikė Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Jogaila. Taip pat bus pristatytas naujas Lietuvos nacionalinio muziejaus leidinys, kuriame publikuojamos Stanisłavo Filiberto Fleury (1858 - 1915), vieno žymiausių XIX a. pabaigos - XX a. pradžios Vilniaus fotografų, palikimas.

Jo nuotraukose įamžinta tų laikų Vilniaus architektūra, istorijos paminklai, gatvės, žmonės, apylinkės. Knygoje pateikti 586 Fleury darbai. Įvairios tematikos meniškos Fleury fotografijos yra vertingas Vilniaus ir jo krašto istorijos vaizdų dokumentas, įtaigus praeities metraštis.

Dalį leidiniui reikalingų lėšų skyrė MG Baltic koncernas.

Janas Bułhakas (1876–1950), žymiausias XX a. Vilniaus fotografas miestą pradėjo fotografuoti paskatintas dailininko Ferdinando Ruščyco.1911 metais Ruščycas susitarė su miesto burmistru Michału Wesławskiu įkurti Vilniaus fotografijos archyvą ir jo vadovu paskirti Bułhaką, kuris turėtų inventorizuoti miestą – fotografuoti bendrus Vilniaus vaizdus, fiksuoti architektūros paminklus, jų detales.

Šis darbas tęsėsi keletą metų nuo1912-ųjų iki 1916-ųjų. Po dviejų metų Bułhakas miesto archyvui pateikė penkiolikos tomų rinkinį, sudarytą iš 462 fotografijų. Iš kitų 630 fotografijų jis parengė keturiolikos tomų albumą „Wilno w fotografjach Jana Bułhaka”.

Daugiausia Vilniaus vaizdų buvo nufotografuota iki Pirmojo pasaulinio karo pradžios. Bułhakas fotografijose įamžino senąjį Vilnių, norėdamas parodyti jo savitumą. Vilnių fotografas vadino ne miestu, bet „dideliu dvaru su prabangia architektūra ir natūraliu gamtos grožiu“.

Šioje parodoje eksponuojamos Vilniaus panoramų, gatvių, skersgatvių, bažnyčių ir jų interjerų fotografijos , siekiant parodyti miesto struktūrą, pagrindinius architektūros paminklus, jų detales. Parodoje pateikta 80 darbų – tai dalis vizualios dokumentinės Vilniaus architektūros studijos, kurią sukūrė fotografas Janas Bulhakas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją