„Šių metų knygų mugėje pristatome krūvą reikšmingų akademinių, kultūrologinių, literatūros leidinių, pavyzdžiui, antrąjį „Lietuvos istorijos“ tomą, J. Derrida „Apie gramatologiją“, netikėtą Jono Meko knygą“, – vardija leidyklos vadovas Saulius Žukas.

Tikimasi, kad Jono Meko knyga „Mano naktys“ („My Night Life“) taps išskirtine mugės naujiena. Šiemet už gyvenimo nuopelnus garsinant Lietuvos vardą pasaulyje apdovanotas J. Mekas nesiliauja stebinti savo kūrybiniais sumanymais: knyga „Mano naktys“ sudaryta iš menininko sapnų, užrašytų 1978–1979 metais. Knyga išleidžiama ir anglų, ir lietuvių kalbomis. Į lietuvių kalbą kūrinį išvertė pats autorius.

„Mano naktys“ tęsia kino dienoraščių tradiciją, pagal kurią dėmesio centre atsiduria subtilūs, labai subjektyvūs, kasdieniai asmeniniai momentai, fiksuojamos savo ir draugų gyvenimo akimirkos, įgyjančios sapnams būdingas nenuspėjamas, realybės ribas peržengiančias formas. Tačiau po sapnams įprastu grotesku bei chaosu glūdi vientisa gyvenimo istorija, atsiskleidžianti kasdieniuose patyrimuose, sudėtingoje emigranto dalioje, tėvynės prisiminimų leitmotyvuose, atsikartojančiuose gyvenimą antrinančiuose sapnuose.

„Mano naktys“ pristatomos sekmadienį, vasario 25 d.

Naujoji žymios teatro aktorės Doloresos Kazragytės novelečių knyga „Lengvi vienatvės atodūsiai“ jos ilgai laukusiems skaitytojams bus pristatoma sekmadienį, vasario 25 d. Ši D. Kazragytės knyga yra tikra žmogaus dvasios brandos istorija.

Tai šviesus, atviras pasakojimas apie aktoriaus ir žmogaus pašaukimą, apie kūrybos ir gyvenimo prasmę.

Tradiciškai Vilniaus knygų mugėje „Baltos lankos“ kviečia į naujausios Sigito Parulskio knygos „Sraigė su beisbolo lazda“ pristatymą. Savo trečiajame smulkiosios prozos rinkinyje S. Parulskis nuo eseistinio rašymo pereina prie tvirtesnės prozinio pasakojimo sąrangos. Komiškos kasdienės istorijos nelauktai atskleidžia paradoksalią tiesą, atveria netikėtą pasaulio regėjimo perspektyvą.

Knygos pristatymas vyks sekmadienį, vasario 25 d.

Mugėje pristatomo poezijos rinkinio „Baltiškos valandos“ autorius Christianas K. Narkiewiczius-Laine‘as – JAV kūrėjas, kurio šaknys glūdi Lietuvoje ir Suomijoje: jo motina kilusi iš didikų Radvilų giminės. Dvikalbį poezijos rinkinį „Baltiškos valandos“ („Baltic Hours“) sudarantys eilėraščiai anglų ir lietuvių kalbomis yra kelionių po Skandinaviją ir Rytų Europos šalis poetinės refleksijos.

Grožinės literatūros knygų aptarimus mugėje pratęs diskusija apie populiariosios literatūros – detektyvo – žanrą. Vasario 24 dieną, šeštadienį, leidykla „Baltos lankos“ aštraus siužeto mėgėjus kviečia į diskusiją „Tradicinis ir netradicinis detektyvas“. Tema diskusijai gimė „Baltoms lankoms“ pradėjus leisti knygų seriją „Savaitgalio detektyvas“, kurioje pristatomos knygos nuolat balansuoja ant detektyvo žanro ribos bei iš esmės kelia detektyvo kaip žanro klausimą (K. Alvtegen, P. Cornwell, J.-Ch. Grangé knygos).

Naujai atrasti detektyvą diskusijoje kviečiame visus šio žanro mėgėjus ir priešininkus.

„Baltų lankų“ leidykla, garsėjanti akademinių knygų leidimais, savo skaitytojus nudžiugins naujų reikšmingų akademinių ir kultūrologinių leidinių pristatymais.

Vasario 22 dieną, ketvirtadienį, bus pristatytas Istorijos instituto mokslininkų rengiamos daugiatomės „Lietuvos istorijos“ antrasis tomas „Geležies amžius“. Šiame tome atskleidžiama baltų kultūros raida Europoje vykusių procesų fone, nagrinėjami pagrindiniai geležies amžiaus etapai, kurių kiekvienas žymi atskirą naują pakopą baltų genčių raidoje, užsibaigusią sąlygų valstybei atsirasti susidarymu lietuvių genčių tarpe.

Tą pačią dieną bus pristatomas filosofo Jacques’o Derrida veikalas „Apie gramatologiją“. Tai kertinis XX a. prancūzų filosofijos tekstas, kurio vertimo seniai laukta Lietuvos akademiniame pasaulyje ir kurį ilgai bei kruopščiai rengė dr. Nijolė Keršytė. J. Derrida darbai, atveriantys naujus horizontus filosofijoje, be paliovos intriguoja, piktina, gąsdina ar žavi skaitytojus. Ši knyga skaitytojus nukelia į jo kūrybos pradžią, kur dekonstrukcionistinė mintis dar itin skaidri ir nėra rizikos pamesti jos siūlą retoriniuose labirintuose.

Penktadienį, vasario 23 d., „Baltos lankos“ mugės lankytojus kviečia į Anelės Butkuvienės knygos „Garsios Lietuvos moterys“ pristatymą. Knygoje aptariami kintantys moterų vaidmenys skirtingomis istorinėmis epochomis. Kadangi istoriografijoje vis dar vyrauja vyriškoji istorijos konstravimo linija, dalis knygoje aprašomų moterų vardų Lietuvos skaitytojams dar visai nežinomi.

Šeštadienį, vasario 24 d., – žymaus eseisto ir menotyrininko Tomo Sakalausko knygos „Missa Vilnensis: susitikimai su Vilniaus kūrėjais“ pristatymas. Tai jau devyniolikta rašytojo knyga, kurioje jis atskleidžia žinomų, bet ne visiems pažįstamų Vilniaus intelektualų portretus, tarp kurių architektūros ir dailės tyrinėtojas V. Drėma, istorikai A. Bumblauskas ir E. Gudavičius, poetas J. Marcinkevičius, kompozitorius B. Kutavičius ir daugelis kitų. Atsižvelgdama į šių metų Vilniaus knygų mugės temą – vaikų literatūrą – leidykla „Baltos lankos“ ypatingą dėmesį skiria mažiesiems skaitytojams ir mugės savaitgalio rytais kviečia net į kelis renginius vaikams.

Šeštadienį, vasario 24 d., jaunimo teatro studija „Elementorius“ mažiausiuosius skaitytojus kviečia sekti Laisvydės Šalčiūtės vaikiškų knygelių „Nykštuko kepurėlė“ ir „Žiemos pasaka“ herojaus nykštuko nuotykių takais.

Jauna autorė Milda Norvaišaitė vasario 25 d. pakvies visus vaikus ir tuos, kurie vis dar sugeba džiaugtis kaip vaikai, patirti originalų bei jaukų „Džiaugsmo terapijos seansą“, kurio metu bus ypatingai pristatoma skaitytojų amžiaus ir žanro ribas peržengianti jos knyga. Ką tik pirmąja originalia piešinių ir tekstų knyga „Maži Mildos džiaugsmai“ debiutavusi kūrėja stebina tvirta kasdieniniu džiaugsmu ir amžinu vaikiškumu pagrįsta menine filosofija.

Sekmadienį, vasario 25 d., bus pristatyta specialiai į mugę atvykusių Inos Redecki-Clouet ir Inos Valintėlytės knyga „Paryžiaus žemėlapio paslaptis“. Prancūzijoje gyvenančios autorės pristatys knygos herojaus dvylikamečio Mikalojaus kelionę po Paryžių, o knygą iliustravęs prancūzų dailininkas Raymondas Gregoire’as pamokys vaikus Paryžiaus piešimo paslapčių. Ši knyga ne tik įdomiai supažindina su Paryžiumi, bet ir sujungia istorines žinias su menine forma, dar glaudesniais ryšiais susieja prancūzų ir lietuvių kultūras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją