Organizatoriai tikisi, kad šventėje apsilankys visi 200 tūkst. Klaipėdos gyventojų, pusę milijono žmonių atvyks iš įvairių Lietuvos miestų. Į šventę pakviesta ir keli šimtai oficialių svečių, tarp kurių - Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos prezidentai, Kaliningrado srities ir Sankt Peterburgo gubernatoriai.

Rugpjūčio 1-4 dienomis rengiama šventė truks maždaug 600 valandų, kurių metu bus surengta daugiau kaip 130 renginių dvylikoje zonų.

Šventės rengėjai penktadienį spaudos konferencijoje teigė, kad miestas visiškai pasirengęs švęsti mieto jubiliejų ir dabar liko tik baigiamieji darbai.

Penktadienį pristatytas ir specialiai šventei išleistas "Šventės laikraštis". Viešosios įstaigos "Jūros šventė" direktorės Audronės Umbrasienės teigimu, pirkdami šį leidinį, šventės dalyviai galės tapti šventės rėmėjais, už leidinį sumokėję du litus.

"Tai bus šventės dalyvių bilietas į 600 valandų fiestą Klaipėdoje", - spaudos konferencijoje sakė A.Umbrasienė.

Šventės režisierės Danutės Žičkuvienės teigimu, visi miesto jubiliejaus renginiai turi sąsajas su miestu, jo istorija ir miestelėnais. Didelis dėmesys bus skiriamas jūrai, jūrininkams ir uostui.

Šventės atidarymo proga miestiečių ir svečių laukia įspūdinga atidarymo ceremonija ant Biržos tilto, jungiančio senąją ir naująją Klaipėdą. Teatralizuotoje ceremonijoje pasirodys kuršiai, pagonys, Livonijos ordino riteriai, atskirų laikmečių miestelėnai ir dabartinis miesto meras Rimantas Taraškevičius, kuris pakels pirmąją šampano taurę už miesto gimtadienį.

Pasak D.Žičkuvienės, specialiai miesto jubiliejui buvo kuriama keletas renginių. Teatro aikštėje bus atgaivinta legenda "Jūratė ir Kastytis", kuri bus parodyta roko operos versijoje. Miesto šventės svečiai išvys įspūdingą 750 jūrininkų eiseną miesto centre ir jų istorinę nuotrauką.

Šventės dienomis į miestą norima sugrąžinti po visą pasaulį pasklidusius klaipėdiečius menininkus, todėl ir ta proga rengiami du koncertai "Atgal į Klaipėdą" ir "Klaipėdiečiai Klaipėdai". Šventės finalą vainikuos 750 sekundžių trukmės fejerverkas, kuriam sukurta 750 sekundžių trukmės speciali daina.

Šventės dailininkas Anatolijus Klemencovas miesto puošybai teigia panaudojęs miesto spalvas - auksinę ir raudoną. Biržos tiltas virs klaipėdietiška veidrodine Triumfo arka su senovinu miesto spaudu. Senamiestyje stovės nusidėjėlio narvas. Turgaus gatvėje išsirikiuos miesto angelai, senamiestis įgaus viduramžių miesto įvaizdį.

Bendras miesto jubiliejinės programos metinis biudžetas - 3 mln. litų, iš jų 2 mln. litų skyrė 70 rėmėjų, 1 mln. litų - Klaipėdos savivaldybė, iš jų pusę šventiniams renginiams. Trečdalis šventės biudžeto lėšų atiteko istorinio paveldo objektams ir miesto tvarkymo darbams finansuoti.

Lietuvos Vyriausybė mieto jubiliejaus renginius parėmė apie 300 tūkst. litų Šiaurės ir Baltijos šalių chorų festivaliui bei Vasaros koncertų estrados remontui. Apie 9 mln. litų buvo skirta iš Kelių fondo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją