Fotografijų kolekcija priklauso fotomenininko sūnui Manueliui Bidermanui (Prancūzija, Paryžius), kuris sutiko ją paskolinti pirmą kartą Lietuvoje rengiamai autoriaus parodai, rašoma Panevėžio savivaldybės pranešime spaudai.

Atvežtas ir parodoje rodomas dokumentinis filmas apie Izio kūrybą. Menininkas, kuriuo didžiuojasi Prancūzija ir kurio visiškai nepažįsta gimtoji Lietuva, yra kilęs iš skurdžios Marijampolės žydų šeimos. Lietuvoje įgyta fotografo profesija I.Bidermanui padėjo įsitvirtinti jo jaunystės svajonių mieste – Paryžiuje, į kurį išvyko 19 metų be dokumentų, be pažįstamų ir tik su 7 frankais kišenėje.

Izis vadovavosi humanistinės fotografijos ideologija, tačiau kartu sukūrė savo pasaulį. Ieškodamas svajingų scenų jis leisdavosi ir į atokiausius darbininkų kvartalus, ir į prasta reputacija garsėjančias Montmartro prieigas. Izis nerodo gatvės vaidinimo hiperbolizuotai – pažiūrėk, kaip įdomu, kaip linksma, atvirkščiai, jam rūpi veidų raiška, asmenybės individualumas, vidinės būsenos.

Jo fotografijoje atsispindi iliuzinio gyvenimo ir istorinio laiko dimensijos. Toks pasaulio matymas pasireiškia visoje Izio kūryboje, jam slampinėjant Paryžiaus gatvėmis, stebint Londono kontrastus, mėgaujantis Izraelio kraštovaizdžiu.

Parodos organizatoriai – Lietuvos dailės muziejus, Prancūzų kultūros centras, Lietuvos fotomenininkų sąjunga.

Panevėžio dailės galerijoje paroda veiks iki vasario 18 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją