Lietuvoje keletą metų buvo bandoma įkurti garsaus lietuvių režisieriaus Jono Meko, gyvenančio Amerikoje, filmų archyvą. Įsteigti jo filmų centrą nesėkmingai bandyta keliskart Anykščiuose, Klaipėdoje, Trakuose, Vilniuje.

Tačiau iki šiol J. Meko centrui vietos Lietuvoje taip ir neatsirado. Tuomet, po nesėkmingų bandymų, J. Mekas centro iniciatoriams patarė nepasikliauti valdiškomis institucijomis.

Tačiau iniciatyvos ėmėsi būtent valdiška struktūra – Vilniaus miesto savivaldybė, nutarusi įkurti vizualiųjų menų centrą, kurio tikslas – kaupti ir atgabenti į Lietuvą eksponatus, susijusius su lietuvių išeivijos menininkų J. Mačiūno ir paties J. Meko kūrybiniu palikimu.

„Stengsimės, kas dar yra įmanoma nupirkti, įsigyti, gauti dovanų, mat Vakarų muziejai yra labai suinteresuoti tuos dalykus supirkinėti, ir dalį dalykų jau negrįžtamai esame praradę“, – sako Vytautas Toleikis, Vilniaus savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėjas

Vizualiųjų menų centre numatoma eksponuoti ne tik šių menininkų kūrinius, bet ir įvairius jų daiktus – eskizus, plakatus, nuotraukas, aparatūrą, buitinius daiktus.

Numatoma, kad centre veiks muziejus, kino ir konferencijų salės, edukacinis centras, filmoteka, biblioteka. Pasak V. Toleikio, ateityje centras turėtų tapti numatomo projekto „Ermitažas Gugenheimas“ dalimi.

85 m. J. Mekas vadinamas Amerikos nepriklausomo kino krikštavėviu, jis yra įkūręs Antologinių filmų archyvą Niujorke.

Pirmąją šių metų dieną J. Mekas pradėjo naują projektą – sukurti po filmą kasdien, iš viso 365 trumpametražius filmus per metus. Savo internetiniame puslapyje J. Mekas kasdien įdeda naują kelių minučių filmą, kuriame, pasak režisieriaus, jis naudoja savo 20 m. senumo 1 tūkst. valandų vaizdo medžiagą.

Prieš mėnesį J. Meko filmas „Atsiminimai“ iš kelionės po Lietuvą įtrauktas į JAV Kongreso bibliotekos nacionalinį registrą. Jame saugoma per 450 reikšmingiausių filmų.