Vilniuje ir Maskvoje kuriamą spektaklį, kuriame vaidins rusų aktoriai, E.Nekrošių pastatyti įkalbėjo ir šį projektą finansuos Tarptautinis Konstantino Stanislavskio fondas, kuriam vadovauja rusų režisierius Markas Zacharovas.

Savaitraštis "Itogi" antradienį rašo, jog "pasaulyje ne tiek jau daug režisierių, apie kuriuos taip lengvai galima būtų pasakyti: genijus. E.Nekrošiaus spektakliai - patikimas kokybės ženklas".

Prieš kelerius metus Maskvos teatralai bandė sugundyti lietuvių režisierių pastatyti Rusijos sostinėje "Hamletą" su rusų teatro ir kino žvaigžde Olegu Menšikovu. Ta čiau E.Nekrošius pastatė šią pjesę Vilniuje ir iki šiol sėkmingai rodo spektaklį įvairių pasaulio šalių festivaliuose.

K.Stanislavskio fondo vadovai teigia, jog pasirašius kontraktą, abejonių, ar "Vyšnių sodas" bus pastatytas, nėra. Premjerą ketinama pristatyti pjesės parašymo 110-ųjų bei K.Stanislavskio 140-ųjų gimimo metinių proga.

Manoma, kad repeticijos prasidės 2003 metų gegužę Vilniuje, kur Maskvos aktoriai repetuos vieną mėnesį, vėliau darbas vyks Rusijos sostinėje, kur ir įvyks premjera.

Atrodo, kad E.Nekrošius Rusijoje ir toliau išlaiko nekalbaus, niūraus ir susimąsčiusio menininko įvaizdį. Žurnalistai pabrėžia, kad pristatydamas projektą režisierius į klausimus atsakinėjo miglotai, darydamas dideles pauzes, o dažniausi jo atsakymai buvo "nežinau, kaip eisis", "apie ką čia daugiau kalbėti?".

Savaitraščiui E.Nekrošius teigė, jog kol kas turįs gerai išanalizuoti pjesę ir susipažinti su visais žymesniais jos pastatymais pasaulyje, "kad nesikartotų". Režisierius teigė, jog K.Stanislavskio fondo pasiūlymas sutapo su jo paties planais statyti "Vyšnių sodą".

Savo naujausiam spektakliui režisierius Maskvoje aktorius rinkosi prieš porą savaičių. Pasak E.Nekrošiaus, jis vadovavosi savo senu metodu - su aktoriais tiesiog pasišnekėdavo.

"Kai kada man reikalingas būtent blogas artistas, kuris tiesiog atliktų savo funkciją. Labiausiai man rūpi žmogiškos jo savybės", - sakė E.Nekrošius, prisipažinęs, jog peržiūroje pamatė tiek daug žymių Rusijos aktorių, kad dabar nesiryžta pasirinkti ir turi pagalvoti.

Savaitraštis taip pat primena, kad prieš septynerius metus E.Nekrošiui atvežus į Maskvą savo spektaklį "Trys seserys", pasipylė "absurdiški kaltinimai antirusiškomis nuotaikomis", buvo kalbama, kad režisierius gali "kaip tik nori statyti Šekspyrą, tačiau Čechovas - rusų autorius".

Pasak M.Zacharovo, E.Nekrošiaus kandidatūrą režisuoti spektaklį fondo nariai pasirinko vienbalsiai, nors buvo svarstomos ir tokių žymių režisierių kaip Piotro Fomenko bei Kirilo Serebrianikovo kandidatūros.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją