Po metus vykusių tyrimų Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai nustatė, kad dalis Klaipėdos dramos teatro pastato – naujasis priestatas – yra avarinės būklės.

Didžiausią pavojų kelia sėdantys priestato pamatai, patalpose, kur įsikūręs aptarnaujantis personalas, suskilinėję sienos, o dėl to gali užgriūti stogas. Mažojoje salėje dėl itin pavojingos avarinės būklės, spektakliai nebevaidinami apie metus.

„Visas pastatas juda, sunku numatyti, kada gali būti koks įvykis, kada kas nukris. Tai yra konstruktorių klaidos. Mes negalime rizikuoti, nei žiūrovų leisti, nei darbuotojų“, – sako Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas.

Prieš daugiau nei mėnesį Klaipėdos teatre lankėsi Kultūros ministerijos komisija. Tuomet svarstyta leisti teatrui pabaigti šį sezoną, tačiau dabar nuspręsta teatrą uždaryti nuo vasario 1-osios.

„Aš vos gyvas, kai sužinojau. Suprantate, tai yra savotiškas teatro uždarymas“, – teigia Povilas Gaidys, Klaipėdos dramos teatro meno vadovas.

Teatro vadovas sako dabar sukąs galvą, kur išgabenti spektaklių dekoracijas, rekvizitą, kostiumus, kur priglausti daugiau nei 100 teatro darbuotojų, kur repetuoti ir vaidinti spektaklius.

Vasarą spektaklį Klaipėdoje žadėjęs statyti Gintaras Varnas jau atsisakė dirbti ne teatre. Viliamasi, kad taip nepasielgs Eimuntas Nekrošius, kurio režisuotą spektaklį klaipėdiečiai turėtų išvysti 2008 m. Dar šį sezoną planuota pristatyti penkis naujus spektaklius, vienas iš jų – Oskaro Koršunovo.

„O kur vaidinti? Kiekvienas turi savo planų. Koncertų salė – savo planų, Žvejų rūmai – taip pat savo“, – tvirtina Klaipėdos teatro vadovas Gediminas Pranckūnas.

Teatro vadovas sako nedrįstąs prognozuoti, kiek lėšų prireiks rekonstrukcijai, kuri, anot jo, gali užtrukti 4–5 metus. Šiuo metu projektavimo darbams yra skirta 400 tūkst. Lt.