Tačiau pirmadienį Istorijos institute vykusios spaudos konferencijos dalyviai nesukonkretino, kokia ateitis laukia atkasto pastato sienos. Tai turės nuspręsti Kultūros paveldo centras.

Valstybinio istorijos instituto direktorius Alvydas Nikžentaitis sakė, kad sprendimas dėl pastato sienos bus priimtas, kai baigsis pirmasis archeologinių tyrinėjimų etapas. Kada tas etapas baigsis, nei vienas iš spaudos konferencijos dalyvių nurodyti kol kas negalėjo.

Vilniaus miesto mero patarėjos Dalios Bardauskienės teigimu, miesto plėtros planai nebus keičiami, taip pat nebus atidėliojami ir statybų darbai. Tuo tarpu Valstybinės paminklosaugos komisijos pirmininkės Gražinos Drėmaitės nuomone, "požeminio garažo nuo pašto iki Katedros aikštės iš viso galėtų nebūti".

Archeologinių tyrimų vadovas Gediminas Vaitkevičius BNS sakė, kad bet kuriuo atveju siena bus išsaugota.

"Jei Vilniaus miesto savivaldybė pakeistų plėtros planą, požeminė automobilių stovėjimo aikštelė sutrumpėtų tik 9 metrais. Jei planas nebus keičiamas, sienos autentiškumą vis tiek bus siekiama išsaugoti", - teigė G.Vaitkevičius.

Konferencijos dalyviai pripažino, kad Gedimino prospekte rastos buvusių statinių pamatų liekanos buvo netikėtos ir pavadino jas "nauja informacija apie miesto raidą".

Archeologai tyrimų metu konstatavo, kad miesto savivaldybė pastatyta ant buvusios kalvos, kuri 19 amžiuje buvo sulyginta. Manoma, kad kalvos papėdėje, dabartiniame Gedimino prospekte rastas pastatas buvo pastatytas apie 17 amžiaus vidurį. Jo paskirtis vis dar nenustatyta, tačiau, pasak archeologų, tai buvo civilinio naudojimo pastatas.

Šeštadienio ryte tyrinėjimus vykdantys archeologai priešais buvusį "Vilniaus" kino teatrą rado 17 amžiaus pabaigos - 18 amžiaus pradžios karste palaidotus suaugusio žmogaus griaučius.

Archeologai mano, kad šioje vietoje buvo laidojimo vieta. Šioje teritorijoje buvo gyvenama jau nuo 15 amžiaus pradžios.

Dėl Gedimino prospekto rekonstrukcijos uždarius eismą šia centrine miesto gatve, visiškai sutrikdytas eismas sostinės centre, nuostolių patiria prospekte įsikūrusios parduotuvės ir kavinės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją