Dinamiškame, humoro prisotintame spektaklyje atsiskleidžia vienas filosofo gyvenimo epizodas. D.Didro vaidmenį sukūręs aktorius Vytautas Anužis tikino, kad už puošnių aštuonioliktą amžių menančių apdarų ir dekoracijų slypi gilios filosofinės mintys.

"Didro ieškojimai buvo kankinantys, alinantys kūną, bet turtinantys dvasią. Tačiau jie baigiasi fraze: aš nesukursiu naujos moralinės doktrinos", - teigė aktorius. "Tai be galo šmaikšti, bet protinga komedija", - įsitikinusi aktorė Nelė Savičenko, spektaklyje vaidinanti ponią Terbiuš.

Spektaklio režisierius Povilas Gaidys pasakojo, jog jam buvo labai įdomu pirmą kartą statyti E.E.Šmito, kuris yra labai populiarus užsienyje, pjesę.

"Paleistuvyje" drauge su dramos teatro aktoriais - V.Anužiu, N.Savičenko, Regina Arbačiauskaite, Edardu Braziu ir Egle Jackaite - vaidins ir dvi Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentės - Toma Gailiūtė ir Monika Vaičiulytė.

Pirmą kartą didžiojoje scenoje pasirodysiančios merginos tvirtino, kad joms naujieji vaidmenys - labai brangūs.

Premjeriniai "Paleistuvio" spektakliai - šeštadienį ir sekmadienį.

Apie "Paleistuvio" autorių

"Paleistuvio" autorius E.E.Šmitas - netikėtų siužeto posūkių, šmaikščių dialogų meistras. Jo pjesių herojai - skirtingų epochų meno bei mokslo įžymybės.

E.E.Šmito "Paleistuvis" pasakodamas apie įdomią Švietimo epochos įžymybę, išaukština aštrų protą ir minties laisvę. Pats autorius savo pjesę vadina "pačia linskmiausia".