Jo metu numatoma sutvarkyti Kryžių kalno aplinką, suformuoti įdomų kraštovaizdį, įrengti automobilių ir autobusų stovėjimo aikšteles, pabaigti turistų aptarnavimo centro kūrimo darbus.

Projektas, kurio vertė daugiau nei 1 mln. litų, bus finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų teikiamos paramos. Apie 130 tūkst. litų numato skirti ir Šiaulių rajono savivaldybė.

Tikimasi, jog visi darbai bus baigti iki 2008 metų.

Kryžių kalnas pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1850 metais, o 19-20 amžių sandūroje jis tapo gerai žinoma sakraline vieta, kur nuolat būdavo meldžiamasi.

Ant šio kalno imta statyti ir kryžius, prašant Dievo įvairiausių malonių ar jam atsidėkojant.

Sovietų valdžios nurodymu kryžiai Kryžių kalne buvo naikinami. 1961 metais ant kalno stovėję kryžiai buvo nugriauti buldozeriais ir sunaikinti, tačiau tikintieji slapčiomis kalną atstatė.

Prie Kryžių kalno išgarsinimo visame pasaulyje prisidėjo popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo apsilankymas 1993 metais.

Šiuo metu Kryžių kalnas laikomas ne tik svarbia religine vieta, bet ir sovietmečiu vykusios rezistencinės kovos simboliu. Kryžių čia itin daug - vien pastatytų ant žemės yra keliasdešimt tūkstančių. Kalną, be kryžių, puošia ir koplytėlės, statulėlės, rožančiai. Siekiama, kad Kryžių kalnas būtų pripažintas pasaulio kultūros paveldo objektu, įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją