„Švedijoje ši diena iš tiesų išsiskiria iš visų kitų metų švenčių. Ypatinga nuotaika jaučiama visur – namuose, mokyklose, vaikų darželiuose, kiemuose, gatvėse, verslo centruose. Net oro uostuose ir mūsų kompanijos lėktuvuose tam tikrų skrydžių metu organizuojamos Šv. Liucijos procesijos. Vienokiu ar kitokiu būdu SAS, kaip Skandinavijos šalių avialinijos, šią šventę mini visame pasaulyje“, – sakė SAS generalinė direktorė Baltijos, Rusijos ir NVS šalių regionui Elisabeth Milton Hemmingsen.

Per daugiau nei šimtmetį, kai minima ši diena, Šv. Liucijos šventės tradicijos pasklido po visą pasaulį. Skirtingose žemės kampeliuose įsikūrę švedai net būdami toli nuo gimtosios šalies mini šią šviesos sugrįžimo šventę.

Pasak šiuo metu Kopenhagoje gyvenančios ir dirbančios švedės p. Hemmingsen, Šv. Liucijos šventė švedams padeda ir kitose šalyse pristatyti savo tradicijas, ugdo tautų tarpusavio supratimą, toleranciją, skatina domėtis skirtingų šalių papročiais.

„Džiugu, kad ir Lietuvoje minima Šv. Liucijos šventė, o ją švenčia ne tik šalyje gyvenantys švedai, bet kasmet susidomi ir vis daugiau lietuvių. Tą dieną dalyvaudami tradiciniuose šventės renginiuose, skirtingų tautų žmonės jaučiasi didelės ir vieningos bendruomenės dalimi“, – sakė p. Hemmingsen.

Švedijos ambasados Lietuvoje Kultūros patarėjas Torsten Schenlaer įsitikinęs, kad Švedijoje ypač populiari Šv. Liucijos šventė nėra vienos tautos ar vienos religinės bendruomenės šventė.

„Nuo 1992 metų Lietuvoje organizuojama šventė skirta visiems žmonėms. Gruodžio viduryje, kai daugelis ilgisi saulės ir šilumos, šventė tampa puikia proga susiburti, pabūti drauge. Ši šventė – tai priminimas, kad ir tamsiausiu metų laiku egzistuoja šviesa ir gėris“, – sakė p. Schenlaer.

Pasak jo, tai iš tiesų visuotinė ir labai demokratiška šventė. Jos šaknys siekia pagoniškuosius laikus, kai gruodžio 13 dieną buvo minima žiemos saulėgrįža. Vėliau ji tapo krikščioniška šventė, o jos pagrindinis personažas Šv. Liucija yra krikščioniškas šviesos simbolis. XIX amžiuje Liucijos šventė paplito liuteroniškoje Švedijoje.

Gruodžio 13-ąją Švedijoje organizuojamos šventinės procesijos, kurios priekyje eina degančių žvakių vainiku ir baltais rūbais pasipuošusi mergina – Liucija. Už jos stovi taip pat baltai apsirengusios merginos su žvakėmis rankose. Procesijos gale laikydami žvaigždes eina skrybėlėti vaikinai. Tradiciškai, tokios procesijos anksti ryte, dar neišaušus, lanko namus, vaikų darželius, mokyklas bei darbovietes ir gieda šventines giesmes, kurių pagrindinė – visame pasaulyje gerai žinoma „Santa Liucija“ giesmė.

Kaip ir praėjusiais, šiais metais Švedijos ambasada organizuoja Šv. Liucijos šventę Vilniuje, Bernardinų bažnyčioje. Trečiadienį, 19 val. prasidėsiančio Šv. Liucijos koncerto metu tradicines šventės dainas ir giesmes švediškai ir lietuviškai atliks Bernardinų bažnyčios choras „Langas“ bei Bernardinų bažnyčios Mažylių choras. Šiais metais Šv. Liucijos diena bus švenčiama ne tik Vilniuje, bet ir Kaune ir Klaipėdoje, kur Šv. Liucijos procesijas rengia Švedijos konsulatai kartu su Švedų – lietuvių draugijos nariais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją