Prestižinės premijos laureatus apdovanojimo komiteto nariai paskelbė pirmadienį Kultūros ministerijoje.

"Komisija šiais metais, matydama kandidatus, patyrė, kiek daug mūsų mene, kultūroje yra iškilių asmenybių. Tuomet aplanko supratimas ir džiaugsmas, kad tai yra didelis laukas, kuriame padaroma įspūdingų darbų", - pristatydamas laureatus spaudos konferencijoje sakė Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto pirmininkas Valentinas Sventickas.

Šiemet dvi iš devynių nacionalinių premijų skirtos menotyrininkams. Už Lietuvos muzikinio teatro istorijos studiją "Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras" apdovanojimas paskirtas muzikologui Jonui Vytautui Bruveriui. Menotyrininkė Nijolė Lukšionytė - Tolvaišienė bus apdovanota už kūrybišką istorinės atminties žadinimą ir Lietuvos architektūros paveldo aktualizavimą knygose "Antanas Vivulskis (1977-1919): tradicijų ir modernumo dermė" bei "Vilniaus architektai 1850-1914".

Dvi premijos šiemet paskirtos ir dailininkams - Rimvydui Kepežinskui už kaligrafijos puoselėjimą, meistrišką grafikos raišką knygų iliustracijose bei plakatuose ir Rimantui Sakalauskui už istorinių ir sakralinių erdvių simbolinį įprasminimą Kretingos bažnyčioje, Kryžių kalno vienuolyno ansamblyje.

Rašytojui Kęstučiui Navakui nacionalinė premija bus įteikta už dabarties būsenų elegantišką išraišką eilėraščių rinkiniuose "Žaidimas gražiais paviršiais", "Atspėtos fleitos" ir esė knygoje "Gero gyvenimo kronikos".

Fotomenininkui Vytautui Balčyčiui 2006 metų Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija paskirta už pastarųjų metų konceptualių fotografijų ciklus "Peizažai", "Vilniaus vaizdai", "Lietuvos miesteliai".

Už šiuolaikinės architektūros ir istorinės aplinkos dermę kuriant Panevėžio G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos rekonstrukciją, interjerus, paminklą "Aukos laukas" Kaune, skirtą R.Kalantos atminimui įamžinti, garbingas apdovanojimas paskirtas architektui Sauliui Juškiui.

Nacionalinė premija bus įteikta ir dviem muzikantams - fleitininkui Algirdui Vizgirdai už konceptualias koncertų ir įrašų programas, kūrybiškas iniciatyvas, "Kuršių nerijos" festivalio įgyvendinimą ir pianistei Mūzai Rubackytei už profesinį meistriškumą, nacionalinės kultūros propagavimą koncertinėje, visuomeninėje veikloje.

Visiems devyniems laureatams premijos bus iškilmingai įteiktos Lietuvos valstybės atkūrimo dienos - Vasario 16-osios - proga. Laureatams įteikiamas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato diplomas, ženklas ir piniginė premija - šiuo metu tai 42 tūkst. 500 litų (340 minimalių gyvenimo lygių). Premijas steigia Vyriausybė, jos mokamos iš valstybės biudžeto.Garbingi apdovanojimai tradiciškai teikiami Prezidentūroje.

Šiais metais nacionalinių premijų komitetas svarstė 25 kandidatūras, kurias pristatė kultūros institucijos, pavieniai asmenys bei komiteto nariai.

Kaip pažymėjo V.Sventickas, nė vieno kandidato į garbingą apdovanojimą nepateikė Lietuvos teatralai.

"Galbūt tai nepaslankumo, nesusitarimo rezultatas", - susidariusią situaciją komentavo Lietuvos nacionalinių premijų komiteto pirmininkas.

Prieš paskelbdamas laureatus, komitetas surengė 12 posėdžių, kurių metu išklausė ekspertų nuomonių apie pateiktas kandidatūras, susipažino su kritikų vertinimais. Komiteto nariai taip pat lankėsi koncertuose, parodose, apžiūrinėjo architektūrinius statinius, skulptūras, skaitė knygas.

"Sprendžiant svarbiausia yra kūrinių meninė vertė,o taip pat tai, kaip kandidatą vertiną profesionali kritika, kokia jo vieta greta kitų tos srities menininkų, kiek jis žinomas visuomenėje. Žinoma, visada manomos išimtys. Kartais kas nors labai tyliai dirba savo darbą, o rezultatai yra iškilūs", - laureatų atrankos kriterijus aiškino V.Sventickas.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

Šiais metais pasikeitė trys Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto nariai. Komitetą šiemet sudarė rašytojas Antanas A.Jonynas, kompozitorius Vidmantas Bartulis, literatūrologė Viktorija Daujotytė, muzikologė Rūta Gaidamavičiūtė, dailėtyrininkė Giedrė Jankevičiūtė, kultūrologas Laimantas Jonušys, dailininkas Bronius Leonavičius, teatrologė Ramunė Marcinkevičiūtė, fotomenininkas Algimantas Kunčius, architektas Kęstutis Pempė, kino kritikė Živilė Pipinytė, dirigentas Saulius Sondeckis, literatūros kritikas V.Sventickas, režisierius Gintaras Varnas, dailėtyrininkė Rasutė Žukienė.

Nacionalinės premijos teikiamos nuo 1989 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją