Ekspozicijoje bus pristatyta apie 300 istorinių ir šiuolaikinių eksponatų, sukurtų paprastų cechų amatininkų ir žymių dailininkų. Seniausi eksponatai į Lietuvą atkeliaus iš Laušos stiklo muziejaus, kitus parodai pateikė privatūs kolekcionieriai, dailininkai, amatininkai ir įmonės. Seniausias parodos eksponatas buvo pagamintas 18 amžiuje.

Parodą inicijavo Tiuringijos žemės parlamentas, o ją surengė Laušos stiklo muziejus, pranešė Lietuvos dailės muziejus.

Tiuringijoje stiklo gamyba vyko nuo pat vėlyvųjų viduramžių. 19 amžiuje Laušos regionas jau garsėjo ir naujoviškais stiklo gaminiais: stiklo karoliais, kalėdiniais žaislais, akių protezais, prietaisais chemijos pramonei, buičiai.

Laušoje išsivystė stiklo figūrų menas, vėliau subrandinęs tikrų šedevrų. Atsirado ir individualių meistrų kūrinių, pelniusių autoriams menininkų vardus.

Lietuvoje pirmas profesionalus 3 žmonių stiklo menininkų kursas buvo surinktas 1961 metais Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1979 metų iki šiol jie ruošiami Kauno dailės institute.

Stiklo paroda Vilniuje veiks du mėnesius. Vokietijos Tiuringijos žemės parlamento delegaciją Lietuvoje viešės birželio 28-liepos 1 dienomis.

Kaip pranešė Seimo spaudos tarnyba, Tiuringijos parlamento iniciatyva balandį Tiuringijos žemėje vyko Lietuvos kultūros dienos, kurių renginiuose dalyvavo didelė Seimo ir Vyriausybės delegacija, atstovai iš Vilniaus ir kitų savivaldybių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją