Toks ministro komentaras sukėlė Lietuvos teatralų pasipiktinimą. Per dvi dienas daugiau kaip 70 Vilniaus, Kauno, Šiaulių teatrų aktorių pasirašė atvirą laišką.

Jį ministrui įteikė jaunosios kartos aktoriai Jokūbas Bareikis, Gintarė Latvėnaitė, Vaida Būtytė ir Mantas Vaitiekūnas. Laiške teatralai abejoja kultūros ministro etika ir kviečia viešai svarstyti jo galimybę toliau eiti savo pareigas.

„Jis visada turėtų prisiimti atsakomybę už savo žodžius. Ministras minėjo, kad tai buvo pasakyta kitame kontekste, bet tai buvo pasakyta“, – sako aktorius Jokūbas Bareikis.

Ministras nesigina pasakytos frazės ir sako, kad ji nuskambėjo ne viešai, o per interviu, kalbant apie mažą aktorių atlyginimą ir kitas problemas.

„Ji buvo pasakyta kitame kontekste. Ji buvo pasakyta kalbant neoficialiai telefonu, diskutuojant su žurnaliste. Aš nieko blogo nematau, nematau dėl ko kažkam reikėjo įsižeisti ar pykti“, – mano kultūros ministras Jonas Jučas.

Tačiau aktoriai nepateisina ministro žodžių, kad ir kokiomis aplinkybėmis jie buvo pasakyti. Jie teigia besijaučiantys pažeminti. Pasak aktorių, ministro ištarta frazė rodo bendrą valdžios požiūrį į kultūrą.

„Tai yra už tam tikrų elementarių padorumo ribų. Mes, visi mokesčių mokėtojai, skiriame lėšų, mokome jaunimą tam, kad jis važiuotų pomidorų skinti? Tai nevalstybiškas požiūris“, – įsitikinęs aktorius Regimantas Adomaitis.

„Mane šiuo atveju skaudina atvirkštinė pozicija – nėra žmogaus, nėra problemos. Tai yra baisiausia, kada galvoji ir ieškai išeičių, kaip prikalbinti žmones pasilikti Lietuvoje, kaip kartu kažkaip pakentėti ir kartu mąstyti apie ateitį“, – sako aktorė Jūratė Onaitytė.

Laukdami J. Jučo atsakymo, aktoriai toliau renka parašus. Atvirą laišką jie ketina įteikti ir Prezidentui bei Ministrui Pirmininkui.