Lietuvos dailės muziejus pranešė, kad kultūros vakare dalyvaus knygos autorė V. Daujotytė, literatūrologė dr. Brigita Speičytė, profesorius Adomas Butrimas, solistė Regina Maciūtė, pianistė Elina Maslakova, fortepijoninis duetas Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai, Vilniaus žemaičių kultūros draugijos pirmininkė Dalia Juodkaitė - Dirgėlienė, filosofas Regimantas Tamošaitis bei Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Vakarą rengia Lietuvos dailės muziejus, Šatrijos Raganos bendrija, Vilniaus žemaičių kultūros draugija, Vilniaus dailės akademijos leidykla, kuri išleido šią knygą.

Literatūrologės dr. Brigitos Speičytės manymu, profesorės V. Daujotytės knyga „Karalių gėlė iš Žemaitijos pelkių“ sugrąžina prie jauno tragiško likimo lietuvių poeto Vytauto Mačernio gyvenimo ir kūrybos.

Poeto kūryba glaudžiai siejama su pirmine kūno, vietos, žemaitiškumo patirtimi ir jos raiška, drauge ryškinami universalieji patirties ir kūrybos lygmenys. Mačernio kūrybos programa ir laikysenos aptariamos ir poeto amžininkų – „paskutiniosios Europos idealistų kartos“ – dialogo kontekste. Gyvai ir netikėtai Mačernio poezija siejama ne tik su lietuvių lyrikos, bet ir itin esmingai – su lietuvių epikos tradicija (K. Donelaičio, Žemaitės, B. Radzevičiaus kūryba).

Įspūdingiausia šioje knygoje yra tai, kad autorė ne analizuoja poeto tekstus – ir literatūrinius, ir dokumentinius, - o pasakoja žmogaus istoriją, stilingai pasiremdama ir savo, kaip artimos Mačernio kraštietės, pirminėmis patirtimis, atpažindama jas ir įtikindama skaitytoją tokio skaitymo autentiškumu.

Autorė Mačernį skaito ne tik kaip literatūros mokslininkė, bet ir kaip antropologė, atidi ir literatūrinei estetikai, bet ne mažiau – ir patirties liudijimams (literatūrai kaip patirties liudijimui). Ji ne tik aptaria kūrybą, bet nusako ir gyvenimo būdą, atpažįsta ir literatūrinį, ir gyvenimo stilių, išryškina jų atitikimus, sinchroną, ar disharmoniją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją