Į Keistuolių teatre vykusį vakarą rinkosi buvę profesorės I. Vaišytės mokiniai. Prieš daugiau nei dešimt metų mirusiai dėstytojai pagerbti buvę studentai surengė koncertą, buvo rodomi archyviniai kadrai, filmuoti mokinių prisiminimai.

Buvusi profesorės mokinė, pirmosios jos laidos aktorė Nijolė Gelžinytė džiaugiasi, kad teko mokytis būtent pas I. Vaišytę ir prisimena, kad dėstytoja iš jų daug tikėjosi, be to, buvo labai reikli.

„Aš laimingiausias žmogus, kad patekau būtent pas I. Vaišytę, man ji buvo viskas. Kol mokiausi, sunkiai tai galima buvo suprast. Komplimentų iš jos nedaug gaudavai, bet kai gaudavai, tai likdavo ilgam“, – sako aktorė N. Gelžinytė.

Aktorius Darius Meškauskas prisimena, kad dėstytoja mokė studentus: nesvarbu, į gero režisieriaus rankas papuolęs, ar ne, savo vaidmenį turi suvaidinti gerai.

„Jos mėgstama frazė buvo: tu ant asfalto aikštelės turi spektaklį suvaidint. Ji yra grynas pedagogas, ne režisierius, kuris rūpinosi aktoriaus profesija“, – teigia aktorius D. Meškauskas.

Pirmąją savo aktorių laidą tuometinėje konservatorijoje I. Vaišytė subūrė iš karto grįžusi po studijų Maskvoje, Valstybiniame teatro meno institute 1956–aisiais.

Iš viso per daugiau nei 30 darbo konservatorijoje metų ji išleido 9 aktorių laidas, 97 absolventus. Tai aktoriai – Sigitas Jakubauskas, Saulius Bareikis, Virginija Kochanskytė, Regina Šaltenytė, Rūta Staliliūnaitė, Regimantas Adomaitis ir daug kitų.

Profesorės jubiliejaus proga pristatyta knyga „Ko nesuspėjome pasakyti“, kurioje daugiau nei 20 dėstytojos išugdytų teatro žmonių prisiminimai, pranešė LTV „Panorama“.