Jau trečius metus buvusioje spaustuvėje Vilniaus senamiestyje vykstantis renginys šiemet praplėtė savo žanro ribas ir pristatys ne tik šiuolaikinio šokio, bet ir japoniško šokio buto, tango ir breiko pavyzdžius.

"Lietuvoje nėra nė vienos scenos, kuri sistemingai pristatytų šokio spektaklius, o du šalyje vykstantys tarptautiniai šokio festivaliai - "Naujasis Baltijos šokis" ir Kauno modernaus šokio festivalis - nebesutalpina šioje srityje kuriančių lietuvių choreografų darbų", - BNS sakė "Vilniaus šokio spaustuvės" rengėjo - Lietuvos šokio informacijos centro vadovas Audronis Imbrasas.

Pasak jo, renginio idėja buvo sukurti atvirą aikštelę, kurioje būtų pristatyti mažo biudžeto lietuvių choreografų, kitų sričių menininkų bei užsienio trupių šokio eksperimentiniai darbai, premjeros ir spektaklių eskizai.

Per du savaitgalius renginyje bus parodyti lietuvių Airos Naginevičiūtės, Andriaus Pulkauninko, Kauno šokio teatro "Aura", teatro "Terra Bella", tango šokio trupės "Percanta", Alberto Vidžiūno, Andriaus Katino ir suomės Marijos Saivosalmi darbai, taip pat dvi savaites M.K.Čiurlionio menų mokykloje vyksiančiuose šiuolaikinio šokio ir klasikinio baleto seminaruose sukurtos kompozicijos.

Šiemet "Vilniaus šokio spaustuvėje" pasirodys ir garsi JAV buto trupė "Eiko ir Koma", laikoma geriausia šio japonų šokio žanro kūrėja už Japonijos sienų. Patys šokėjai savo kūrybos stilių vadina "delicious movement" (skanus judesys).

Vilniuje trupė pristatys spektaklį "Offering", kurio oficiali premjera įvyks liepos 16 dieną Niujorke. Pastatymą inspiravo 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykiai Niujorke - tais metais Pasaulio prekybos centro pastato 92-ajame aukšte šokėjai praleido valandų valandas rengdamiesi savo spektakliui "Kai naktys buvo tamsios".

"Offering" sukurtas rodyti tiek uždaroje, tiek atviroje miesto erdvėje, kurioje žiūrovai gali jį stebėti iš bet kurios pusės, judėdami aplink. Trupės šokėjai Vilniuje taip pat surengs seminarą bei videopaskaitą apie buto šokį.

Lietuvoje naują ir neįprastą žanrą, vadinamą šokio improvizacijos koncertu, pristatys danų trupė "Aben Dans" ("Atviras šokis"). Pusantros valandos šiuolaikinio šokio ir džiazo muzikos spektaklyje improvizuos keturi šokėjai ir du muzikantai iš Danijos bei Švedijos. Kiekvienas toks improvizacijos spektaklis yra skirtingas, priklausantis nuo to, kaip vienas kitą tą vakarą supranta žiūrovai, šokėjai ir muzikantai.

"Vilniaus šokio spaustuvės" biudžetas yra 24 tūkst. litų, be honorarų užsienio trupėms ir jų kelionių išlaidų, kurias padengia įvairios užsienio kultūros institucijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją