Šimtmečius po šešių metrų storio purvo sluoksniu tūnojusias pastato liekanas 1988 metais atsitiktinai atrado archeologai, ieškoję Londono širdyje stovėjusios viduramžių rotušės.

"Tai buvo didžiulis statinys, pastatytas pagal romėniškus standartus, tačiau mes net nebuvome tikri, kad miestas turėjo amfiteatrą, jau nekalbant apie vietą, kurioje jis galėjo stovėti", - sakė Londono muziejaus ankstyvųjų laikų istorijos skyriaus vadovas Hedley Swainas.

"Mūsų vertinimu, vienu metu jame galėjo tilpti šeši tūkstančiai miesto, kuriame tuomet gyveno apie 24 tūkst. žmonių, gyventojų, - sakė jis. - Po forumo tai buvo antrasis pagal dydį miesto statinys."

Romėniškais masteliais, pailga arena, kurioje vykdavo gladiatorių bei gyvūnų kovos ir būdavo teisiami kaliniai, anaiptol nebuvo įspūdinga - plačiausioje vietoje jos plotis siekė tik 60 metrų.

Iš tikrųjų visas amfiteatras su sėdimosiomis vietomis ir likusiomis patalpomis daugiau ar mažiau būtų nesunkiai tilpęs Romos Koliziejaus arenoje.

Tačiau romėnų laikais šiaurės vakariniame miesto kampe virš Ludgato kalvos iškilusį amfiteatrą galėjo matyti kiekvienas atvykėlis, tarp jų ir Temzės upe laivais atvykstantys pirkliai.

Pasak H.Swaino, pirmasis romėniškasis amfiteatras Londone iš molio ir medžio buvo pastatytas 70 mūsų eros metais. Prabėgus septyniasdešimčiai metų jo sienos buvo sutvirtintos akmeninėmis atramomis. Amfiteatru dar buvo naudojamasi IV amžiuje, tačiau neilgai trukus romėnai pasitraukė iš Ūkanotojo Albiono.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją