Sakoma, Tailandas – šalis, nepatyrusi karo ir okupacijos. Apskritai Antrojo pasaulinio karo metais Tailando situacija buvo gana įdomi. Šalis kare nedalyvavo, bet japonams per savo teritoriją leido nueiti iki Birmos. Iš čia japonai tikėjosi pasiekti Indiją ir kitas Azijos šalis.

Pasak R. Visockytės, pirmiausia važiuojant Tailando keliais nustebino tai, kad jie geresni nei Lietuvoje.

„Aišku, ten nėra žiemos, bet, palyginti su kai kuriomis kitomis Azijos šalimis, jų kelių infrastruktūra padarė teigiamą įspūdį. Tai ir amerikiečių nuopelnas, nes po Antrojo pasaulinio karo jie skyrė labai daug pinigų plėtoti Tailando infrastruktūrą, kad iš šios šalies, jeigu reikėtų, galėtų skristi į Vietnamą, Korėją ir kitur“, – pasakojo R. Visockytė.

Tačiau po karo ir Didžioji Britanija, ir kai kurios kitos šalys siekė, kad Tailandas būtų pripažintas šalimi, kariavusia kaip japonų sąjungininkė. Vis dėlto amerikiečiai padarė viską, kad Tailandas būtų pripažintas buvusia neutralia šalimi. Taigi jie siekė Tailandą pastatyti ant kojų, kad patys jame įsitvirtintų.

O tailandiečiai didžiuojasi, kad jų šalis laisva, nepatyrusi okupacijos.

Senesniais laikais Tailande buvo kilę šiokių tokių karinių konfliktų. Buvo kariaujama su Birma... dėl dramblių. Tailando karalius sužinojo, kad Birmoje yra dramblių albinosų, o šaliai nesutikus atiduoti šios grožybės, įvyko karas.

Panašus konfliktas kadaise kilo ir dėl smaragdinės Budos statulėlės. Tai didžiulė Tailando budistų šventenybė. Priešams išvežus šią Budos statulėlę, kilo karinis konfliktas.

Siautulingas naktinis gyvenimas

Nors Tailandas vietos gyventojų kalba reiškia laisvų žmonių šalį, R. Visockytė nepavadintų jos žmonių laisvais. Ypač didmiesčiuose į akis krinta čia klestinti sekso industrija.

„Vaikščiojant gatvėmis atrodo, kad tiek Amerika, tiek Europa iš šių nuolankių ir mandagių žmonių daro ką nori“, – sakė parlamentarė.

Dažnai čia išvysi pagyvenusį europietį, už parankės besivedantį jauną vietos merginą, o kartais ir vietos vaikiną ar berniuką. Beje, prostitučių paslaugomis pasinaudoję turistai dažnai namo parsiveža ŽIV. Antai Suomija paskelbė duomenis, kad pastaruoju metu vis daugiau žmonių užsikrečia ŽIV, tyrimas parodė ir tai, kad daugiausia jų pabuvojo Tailande. Kalbantis su vietiniais paaiškėjo, kad apie 90 proc. Tailando prostitučių užkrėstos ŽIV.

„Bėda, kad tailandiečiai labai paslaugūs ir nuolankūs žmonės. Lengvabūdiškus atvykusiųjų poelgius vietiniai smerkia, bet tik ne akivaizdžiai. Teko girdėti pasakojimų, kad atokesniuose kaimeliuose net rengiama šventė gimus dukteriai, nes ji šeimai iš prostitucijos galės uždirbti pinigų. Negalėčiau teigti, kad ten vyrauja didžiulis skurdas, verčiantis jaunas merginas ir vaikinus imtis prostitucijos. Mačiau ir lūšnų, ir prabangių apartamentų, vis dėlto šalyje išplėtota „sekso pramonė“ šokiruoja, – pasakojo R. Visockytė. – Ypač vakare Tailande išvysite ne tik laisvo elgesio merginų, bet ir transvestitų.“

Parlamentarė pasakojo, kad iš pradžių šokiruodavo, kai graži pardavėja, sumokėjus jai už prekes, dėkodavo vyrišku balsu.

„Vėliau pradėjome skirti gatve einančiųjų žmonių lytį: merginos ir moterys paprastai nesidažo, tad išvydusios veidus su ryškiu makiažu žinodavome, kad po dažų sluoksniu yra ne moters, o vyro veidas“, – įspūdžiais Tailande dalijosi R. Visockytė.

Vadinasi, šioje šalyje klesti ir lyties keitimo chirurgija. Deja, ne visiems prieinamos operacijos pas specialistą. Taigi lyties keitimo operacijos kartai daromos rūsiuose ir jų padarinius galime tik įsivaizduoti.

Parlamentarė pasakojo apsilankiusi ir viename populiariausių klubų „Alcazar“. Muzikinė programa ten itin spalvinga. Deja, visos programoje dalyvaujančios moterys – kadaise buvę vyrai.

„Nesu netolerantiška, bet kai tokie dalykai įgauna didelį mastą, kažkas, manau, toje šalyje negerai. Atrodo, sekso industrija žmones pavertė nežinia kuo. Kai jaunuoliai iš mažens įstumiami į šį „katilą“, paveikiama jų psichika ir gyvensena. Ten manoma taip: jeigu pakeisi lytį – turėsi gerokai daugiau galimybių uždirbti pinigų, ypač pramogų versle. Vieni ryžtasi lyties keitimo operacijoms, kiti – tik persirenginėja priešingos lyties atstovais. Žiūrint į šiuos žmones kyla mintis, kad jie yra aukos išlepusių iš įvairių šalių plūstančių turistų, kurie ne tik stebi Tailando gyvenimą, ypač naktinį, bet ir naudojasi šio gyvenimo pramogomis“, – pasakojo parlamentarė.

Trykšta meile karaliui

Tailande stebina meilė karaliui ir karalienei. Antai atvykusiam užsieniečiui kur nors nepagarbiai atsiliepus apie karalių, gali kilti įvairių nemalonumų. Net gali būti sudaromos kliūtys išvykti iš Tailando.

Šiemet vasarą, Tailando karaliui Ramai IX švenčiant gimtadienį, jį lankė beveik visos pasaulio karališkosios šeimos. Tailandiečiams tai – didžiulė šventė.

„Ji primena mūsų sovietinius laikus, kai visur galėjai matyti Lenino galvą, biustą ar kitą simboliką. Panašiai žiūrima ir į karalių Tailande. Jo atvaizdą pamatysi visur – ant pastatų, gatvėse. Beje, Tailando karalius mokslus baigė Amerikoje, net grojo su Lui Armstrongu. Kartais galvodavau – keista, kad civilizuotas ir išsilavinęs žmogus taip elgiasi su savo liaudimi“, – kalbėjo pašnekovė.

Apskritai šalies valstybiniame sektoriuje klesti didžiulė korupcija. Rugsėjį visas pasaulis išgirdo apie Tailando ministro pirmininko nuslėptus mokesčius ir kitus pažeidimus. Tailando policininkas vidutiniškai uždirba apie 200 JAV dolerių, valstybinėje įstaigoje dirbantis daugiausia – 600 JAV dolerių. Privačiame sektoriuje atlyginimai svyruoja nuo 800 iki 1200 JAV dolerių.

Suprantama, kai toks algų skirtumams, valstybiniame sektoriuje vyrauja korupcija. Tarp policininkų – irgi. Padarius nusižengimą, paprastai siūloma susitarti.

Mėgstantiems gyvūnus – tigriuko glostymas

Tailandą pažįsta ir egzotiškų gyvūnų mylėtojai. Gyvūnai čia apgyvendinti dideles teritorijas užimančiuose parkuose ir rezervatuose. Tiek turistai, tiek vietiniai su šeimomis juose gali praleisti visą dieną, iš arti pamatyti dramblių, liūtų, tigrų, krokodilų. „Tik Tailande ant rankų galėsi palaikyti tigriuką“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak R. Visockytės, šiaip gyvūnų teisės kai kuriais atžvilgiais ten geresnės nei mūsų zoologijos soduose, nes gyvūnai gyvena didžiulėse teritorijose, šeriami ir puikiai prižiūrimi. Tačiau visko būna. Štai viename parkų parlamentarei teko matyti kautynes tarp kobros ir mangustos.

„Prižiūrėtojų paklausę, iš kur tiek daug gyvačių parke, išgirdome atsakymą, kad jas atneša krūmynuose ir kitose nuošalesnėse vietose pririnkę vaikai“, – prisiminė neįprastus reginius parlamentarė.

Ne viskas, kas gražu, skaniai kvepia

R. Visockytė sakė tailandietiškų patiekalų, neragavusi, nes jie pasižymi aštriais prieskoniais, todėl daugiausia valgė vaisių. Beje, kinų kvartale keliautojoms teko ragauti keptų varlių, skrudintų žiogų, skruzdėlių ir tarakonų.

Vienas egzotiškiausių lietuvėms pasirodė diurano vaisius. Šį spygliuotą, bet skanų vaisių draudžiama neštis į patalpas. Tai nurodo prie kai kurių patalpų įėjimų nupiešti draudžiamieji ženklai.

„Pirmą kartą jį valgėme gatvėje, taigi jokio kvapo nejutome. Tačiau, pasirodo, palaikius prapjautą vaisių ar jo dalį ima sklisti bjaurus kvapas, neišnaikinamas net vėdinant patalpas“, – sakė R. Visockytė.

O šiaip, anot pašnekovės, vaisius malonaus švelnaus skonio – lyg grietinėlė su braškėmis.

„Pirkome iš jo paruoštų saldainių, kurie buvo įpakuoti į keletą maišelių“, – kaip vieną keistesnių dalykų prisiminė parlamentarė.