Atsiimdama apdovanojimą ji aukštino savo motiną, kuriai, jos teigimu, yra "tiek daug skolinga, kad šį romaną galima laikyti tiek pat motinos, kiek ir jos".

"Jis buvo parašytas jai esant šalia ir jos išminties bei gerumo dėka", - sakė priblokšta rašytoja. - Tikrai esu nepaprastai jai skolinga už šią knygą".

"Mano motina man sakė niekada nebūti rašytoja, nes tai labai sudėtinga profesija. Ji tokia sunki", - pridūrė K.Desai.

Vertinimo komisijos pirmininkė Hermione Lee sakė: "Tai nuostabus romanas apie žmogaus dvasios platumą ir išmintį, kupinas komiško švelnumo ir įtaigios politinės įžvalgos".

H.Lee pažymėjo, kad Anita Desai "didžiuotųsi" savo dukterimi: "Knyga yra jaudinančiai stipri savo žmogiškumu ir galiausiai manau, kad ji dėl to ir laimėjo".

Vertinimo komisija po "ilgų ir ugningų debatų" laureatą išrinko iš vadinamojo trumpojo pretendentų sąrašo, kuriame, išbraukus ne vieną garsenybę, buvo likusios tik palyginti nežinomų rašytojų pavardės.

Anksčiau jauniausios moters, gavusios šią premiją, titulas priklausė kitai Indijos rašytojai - Arundhati Roy, kuri "Booker" premija buvo apdovanota 1997 metais, kai buvo likęs vos mėnuo iki jos 36-ojo gimtadienio.

Jauniausias šio prizo laimėtojas yra Benas Okri, kuris "Booker" premiją pelnė 1991-aisiais, būdamas 32 metų.

"Praradimo paveldas", antrasis K.Desai romanas, pasakoja lygiagrečiai vykstančias istorijas pokolonijinėje Indijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Komisija teigė, kad K.Desai, gavusi išsilavinimą Indijoje, Anglijoje ir Jungtinėse Valstijose, romaną, iškėlusį ją į literatūros aukštumas, rašė aštuonerius metus.

"Praradimo pavelde" pasakojama apie Kembridže mokslus baigusį irzlų teisėją, kuris nori ramiai leisti senatvę savo griūvančiame name Himalajuose ir kurio gyvenimą aukštyn kojomis apverčia našlaite likusios vaikaitės atvykimas bei Nepalo sukilėlių grėsmė.

Tuo pačiu metu jo virėjo sūnus, išvykęs ieškoti laimės į Jungtines Valstijas, Niujorko restoranų virtuvėse gyvena sunkų nelegalaus imigranto gyvenimą.

Pati K.Desai iki 15 metų gyveno Indijoje, o tada persikėlė į Britaniją.

Dėl premijos taip pat varžėsi Edwardo St. Aubyno "Motinos pienas" (Mother's Milk), MJ Hyland "Nunešk mane žemyn" ("Carry Me Down"), Kate Grenville "Paslaptingoji upė" (The Secret River) ir Hishamo Mataro "Vyrų šalyje" (In The Country of Men).

Praėjusiais metais "Booker" premiją laimėjo Johno Banville`io romanas "Jūra" (The Sea). Premija padėjo padidinti šios knygos pardavimus iki beveik 250 tūkst. kopijų.

1969 metais įsteigta premija teikiama už geriausią metų romaną rašytojams iš Didžiosios Britanijos, Airijos ir Britanijos tautų sandraugos. Laimėtojui ji garantuoja staigią literatūrinę šlovę ir vietą labiausiai perkamų knygų sąrašuose visame pasaulyje.

Premija, kuriai pinigus skiria brokerių kompanija "Man Group", nuolatos sukelia kontroversijų.

Šiais metais šoką sukėlė tai, kad į konkursą nebuvo įtraukti tokie garsūs ir mėgstami rašytojai kaip Peteris Carey (Piteris Keris) ir Davidas Mitchellas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją