Kuo prasikalto panevėžiečiai operetės gerbėjai, iki teatro rekonstrukcijos pabaigos nematysiantys spektaklių, niekas atsakyti negali.

Panevėžio muzikiniame teatre - suirutė. Kitiems miesto teatrams jau prieš kelias savaites pradėjus naująjį kūrybos sezoną, Muzikinio teatro artistai po vasaros atostogų savo scenoje kol kas tik repetuoja, o į spektaklius bei koncertus žiūrovus priversti kviestis į kitas Panevėžio ir net kitų miestų sales.

Muzikinio teatro veiklą jaukia dar vasaros pradžioje prasidėjusi teatro pastato rekonstrukcija, kurios pabaigos teatralai nesitiki sulaukti iki pat žiemos. Jei praėjusį antradienį Savivaldybėje vykusiame kultūros įstaigų vadovų pasitarime sutarta, jog Muzikinio teatro kolektyvus (kamerinį, simfoninį orkestrus, styginių kvartetą, mišrų chorą bei moterų chorą „Volungė“) savo patalpose, prireikus, priglaus Dailės galerija arba Bendruomenių rūmai, tai operečių spektakliai nebus rodomi, kol bus baigta rekonstrukcija - t.y. gal ir iki kitų metų.

„Taip yra todėl, kad gyvename biurokratų prifarširuotoje, kvailų įstatymų šalyje. Aš - Lietuvos patriotas, tačiau ne tokios, kurioje niekas nesikeičia nuo Stalino laikų“, - vakar PB be jokių užuolankų rėžė Muzikinio teatro vadovas Vidmantas Kapučinskas.

Sugaišo visą pusmetį

Direktorius širdo, jog dar sausio pradžioje teatro rekonstrukcijai iš valstybės biudžeto gautus 1,1 milijono litų dėl ilgai trunkančių teisinių procedūrų buvo galima pradėti naudoti tik po gero pusmečio. „Šlykštus biurokratinis aparatas: rekonstrukcijos darbų konkursui - 60 dienų, paskui dar galybė laiko konkursantų pretenzijoms, kitiems formalumams. Taip ir praeina pusė metų stumdant popiergalius nuo klerko prie klerko“, - karščiavosi V.Kapučinskas.

Teatro vadovas teigė esąs įsitikinęs, jog dėl tokios tvarkos remontai iki Rugsėjo 1-osios dažnai nesibaigia ir Lietuvos mokyklose.

Per vasarą iki naujojo sezono pradžios Panevėžio muzikiniame teatre suremontuota koncertų salė, o neseniai „Staporos“ bendrovės statybininkai ėmėsi mūryti dviejų aukštų priestatą. Pirmame šių 120 kvadratinių metrų ploto patalpų aukšte bus įrengta drabužinė, antrame - repeticijų kambariai.

Gali dirbti ir per remontą

Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiasis specialistas Valentinas Kulbis taip pat pripažino, kad Muzikinio teatro rekonstrukcija užtruko dėl skirtoms lėšoms pradėti disponuoti būtinų atlikti ilgų teisinių procedūrų.

„Rekonstruojant teatrą kol kas naudojama tik viena gautų pinigų dalis - 750 tūkstančių litų. Kitai daliai - 350 tūkstančių litų - dar net rangovo neturime. Konkursas jam išrinkti yra atviras ir turi vykti du mėnesius“, - vakar PB teigė V.Kulbis.

Tačiau Miesto ūkio skyriaus Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiojo specialisto manymu, dėl pradėtos priestato statybos kūrybinė teatro veikla neturėtų nukentėti. „Salė ir repeticijų kambariai jau suremontuoti, o be drabužinės teatras juk išsivertė ir anksčiau“, - argumentavo V.Kulbis.

Tam pritarė ir miesto vicemeras Kastytis Vainauskas, PB paklaustas, ar Savivaldybei nepikta, jog teatrui skirtos lėšos, o meninio rezultato teks laukti dar kelis mėnesius.

„Nieko nepadarysi, kad darbai užtruko - V.Kapučinsko kaltinti negalima, - sakė vicemeras. - O dėl teatrui skiriamų pinigų... Žmonės ten vis dėlto dirbs, repetuos. Nieko tokio, kad kurį laiką spektakliai nebus rodomi“.

Nesusitvarko su ūkiniais darbais

Teatro vadovas V.Kapučinskas yra Socialdemokratų partijos Panevėžio miesto skyriaus pirmininko pavaduotojas kultūrai. Skyriaus lyderis Povilas Vadopolas, kuris, kaip pats tvirtina, Panevėžio muzikiniam teatrui iš šalies valdžios ir išprašė tuos 1,1 milijono litų, vakar PB teigė, jog dėl užtrukusios teatro rekonstrukcijos yra kalti miesto Savivaldybės valdininkai.

„Darbai vis dar nesibaigia, nes dabartinė valdančioji dauguma nesugeba ūkinių reikalų sutvarkyti laiku. Ir ko norėti - Savivaldybės Miesto ūkio skyrius neturi nei vadovo, nei specialistų. Štai kad ir miesto gatvės - nors pinigai joms atnaujinti buvo skirti gegužės mėnesį, iki šiol dar niekas nepadaryta. Kodėl? Ogi todėl, kad dar net rangovų konkursai nepaskelbti. Tai katastrofa“, - emocingai apibendrino miesto Taryboje dirbantis P.Vadopolas.