Pagrindinius vaidmenis prieš 110 metų sukurtame, tačiau kaskart naują veidą atrandančiame kūrinyje atliks Edgaras Montvidas, savo partiją rengęs karališkajame operos teatre „Covent garden“ Londone, neseniai iš gastrolių JAV grįžusi Joana Gedmintaitė, Maskvos didžiajame teatre dirbantis Dainius Stumbras ir laiko „Bohemos“ vaidmenų repeticijoms nepagailėję aktyviai koncertuojantys Asmik Grigorian, Laimonas Pautienius, Egidijus Dauskurdis, Sandra Janušaitė, Arūnas Malikėnas.

„Puccini „Bohema“ subūrė jaunuosius operos talentus, kurie Lietuvos publikai ir papasakos šią klasika virtusią istoriją – jauni apie jaunus. Noriu, kad šis jaunimas nebūtų tik „jauni, potencialūs“. Jie verti turėti savo neginčijamą vietą Lietuvos muzikiniame pasaulyje ir būti pripažinti kaip naujoji stiprių operos atlikėjų karta. Tai ryškios, drąsios, laisvos asmenybės. Tai karta, stipri savo tikėjimu, kad jai priklauso ateitis“, – teigė D. Ibelhauptaitė.

„Idėją Lietuvoje pastatyti „Bohemą“ su Dalia brandinome ne vienerius metus. Nuo pat jos užuomazgų siekėme, kad šis pastatymas peržengtų tradicinės operos rėmus – vietos jam ieškojome net Užupio griuvėsiuose. Įvertinus daugybę aplinkybių, galiausiai „Bohemos“ namais tapo Kongresų rūmai“, – pasakojo G. Rinkevičius.

„Pasaulyje jau seniai nebijoma operą statyti ne „teatrinėje dėžutėje“ – opera vaduojasi iš griežtų rėmų ir tampa vis laisvesnė. Tai leidžia pritraukti vis platesnį klausytojų ratą, užmegzti artimesnį kontaktą tarp publikos ir atlikėjų. Džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje opera, net ir išlaikydama tam tikrą tradiciškumą, nesustoja vietoje – kitaip ji nebūtų gyva, pagauli, įtikinanti“, – teigė projektą renginio svečiams pristačiusi teatro kritikė Rūta Oginskaitė.

„Bohema“ – ketvirtasis bendras trijų garsių Lietuvos menininkų darbas. Savitu braižu išsiskiriantis D. Ibelhauptaitės, J. Statkevičiaus ir G. Rinkevičiaus kūrybinis tandemas jau yra pastatęs G. Verdi operas „Kaukių balius“ ir „Likimo galia“ bei R. Leoncavallo „Pajacus“.

Lietuvoje pagarsėjusią menininkų komandą papildė scenografas iš Anglijos Dickas Birdas, su D. Ibelhauptaite bendradarbiavęs Olandijoje statant S. Prokofjevo „Lošėjus“ ir žinomas apšvietėjas Peter Mumford. Jis Lietuvos publikai jau pažįstamas iš praėjusį rudenį anšlago sulaukusio „Madam Butterfly“ pastatymo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (rež. Anthony Minghella) bei „Kaukių Baliaus“, kuriame dirbo su D. Ibelhauptaite.

Šiuo metu intensyviai gaminamos dekoracijos ir siuvami kostiumai, kurie žiūrovus perkels į bohemišką 50-tųjų metų Paryžiaus menininkų aplinką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją