Sukaitęs A.Brazauskas

Įdomu, kad įrengiant pagrindinę teatro salę pamiršta pasirūpinti jos kondicionavimu. R.Tumino teigimu, šią problemą ištaisė paskutines dienas premjero poste skaičiavęs Algirdas Brazauskas.

„Apsilankęs salėje A.Brazauskas labai sukaito... Aš jam papasakojau, kad statybininkai neįrengė kondicionierių. A.Brazauskui statybų temos, aišku, yra aktualios... Todėl prieš pasitraukdamas iš posto jis surado pinigų mūsų problemai išspręsti“, – puse lūpų užsiminė VMT vadovas.

Vasarą R.Tuminas su spektakliu „Maskaradas“ viešėjo viename lankomiausių Rusijos sostinės teatrų – Vladimiro Majakovskio teatre. Įdomu, jog šias gastroles surengė ir R.Tumino vardo garsinimu Maskvoje užsiėmė Rusijos kino legenda Liudmila Gurčenko.

„Visi kažkodėl kalba, kad tarp manęs ir L.Gurčenko romanas... Man tai labai juokinga“, – paslaptingai kalbėjo režisierius.

„Maskvoje man labai reikėjo įvertinimo, smūgio, kurį ir gavau“, – teigė anšlago ir garsiausių Rusijos aktorių dėmesio Rusijoje sulaukęs Lietuvos režisierius.

Atsisakė žvaigždžių

Režisierius šokiravo, kai atskleidė, jog atsisakė projektų su ryškiomis Rusijos kino ir teatro žvaigždėmis. Maskvoje R.Tuminas režisavo aktoriaus Sergejaus Makoveckio monospektaklį. Tačiau jis nebuvo baigtas. „Kažko Makoveckyje pritrūko... Jis ne tas, ne taip dirba, kaip aš norėčiau“, – teigė R.Tuminas.

VMT vadovui kartu dirbti Lietuvoje siūlė ir gyva Rusijos legenda Olegas Tabakovas, tačiau R.Tuminas atsisakė. „Jis norėjo dirbti nerepetuodamas. Man svarbu geras spektaklis, o jam tinka bet koks“, – prisipažino žvaigždes atstūmęs režisierius.

„Šį sezoną noriu skirti daugiau dėmesio Lietuvai, studentams, teatrui čia. Todėl pasiūlymai dirbti svetur dabar manęs nedomina“, – sakė jis.

Vis dėlto vienos žvaigždės paslaugų R.Tuminas neatsisakė. Tiesa, tai ne teatro, o literatūros žymūnas, pasaulyje garsus rašytojas Alessandro Baricco. „Jis rašo man pjesę. Tiksliau, ji jau parašyta, tik neišversta, todėl jos dar nemačiau. Ketinu ją statyti... Ją arba W.Shakespeare’o „Audrą“, – apie darbą su literatūros superžvaigžde kaip apie suprantamą dalyką kalbėjo režisierius.

Įdomios premjeros

Į pirmą premjerą žiūrovus pakvies rugsėjo 12-ąją. VMT pirmą kartą dirbantis režisierius Jonas Vaitkus stato britų dramaturgo Briano Clarko pjesę „Palaukit, kieno čia gyvenimas?“

Ši pjesė sulaukė nemažai ekranizacijų televizijoje, kine ir pastatymų teatre. Jos populiarumą greičiausiai lėmė aktuali tema – eutanazija. Režisierius J.Vaitkus turi savo nuomonę šia tema ir neskuba pritarti entuziazmui „dėl teisės numirti“. Spektaklyje pagrindinį vaidmenį atlieka Nijolė Narmontaitė.

Antroji premjera, vyksianti rugsėjo 15-ąją, – VMT senbuvio, aktoriaus ir režisieriaus Sigito Račkio darbas pagal Grigorijaus Gorino teatrinę fantaziją „Svifto namai“. S.Račkio režisuotas spektaklis, kuriame vaidina ir vyresni, ir jaunieji teatro aktoriai, perteiks senojo teatro, praeinančio gyvenimo ir besibaigiančios meilės nostalgiją.

Spalį į du spektaklius – „Mažojo teatro pasakas“ ir „Coliukę“ – VMT pakvies ir mažuosius žiūrovus.

R.Tuminas sakė, jog šis teatras tikrai nėra „jo teatras“, bet atviras visiems „įdomiems režisieriams“. Teatre kaip ir pernai ketinama rengti naujų knygų pristatymus, džiazo koncertus.