"Aštuntąjį kartą organizuojamas festivalis turi savas tradicijas. Prieš dvejus metus festivalio akcentas buvo pučiamieji instrumentai, šiais metais klausytojus supažindinsime su styginiais instrumentais", - BNS sakė vienas iš organizatorių Arūnas Lūnis.

"Griežynę" rugsėjo 6-ąją Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidarys paroda "Styginiai muzikos instrumentai Lietuvos kaime".

Parodoje pristatomi Lietuvos nacionalinio, Biržų krašto "Sėlos", Panevėžio, Ukmergės kraštotyros muziejų, Povilo Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus eksponatai ir fotografijos, šių dienų meistrų pagaminti instrumentai iš privačių kolekcijų.

Rugsėjo 6-10 dienomis tarptautiniame instrumentinio folkloro festivalyje "Griežynė" netrūks ir kitų tautų muzikos bei svečių iš Estijos, Latvijos, Ukrainos, Turkijos, Kinijos ir Danijos.

Į šių metų "Griežynę" įtraukti jau pamėgti renginiai - įvairūs liaudiškos muzikos koncertai.

Rugsėjo 6-ąją Mokytojų namų kiemelyje vyks koncertas "Pasaulio garsai". Koncerte, anot organizatorių, bus stengiamasi šiuolaikinę muziką groti liaudiškais instrumentais.

Tradiciškai planuojami koncertai kavinėse, kuriuos orientuotos į Lietuvišką virtuvę.

Didysis "Griežynės" koncertas, kuriame pasirodys visi festivalio dalyviai, planuojamas penktadienį Mokytojų namuose.

Savaitgalį festivalio dalyvius ketinama vežti į Dzūkijos nacionalinį parką, kuriame organizuojamas koncertas vietiniams gyventojams.

Festivalio programoje - ne tik koncertai, bet ir muzikantų fotografijų, instrumentų parodos. Taip pat folkloro kinas, kuriame bus parodyta dokumentinė etnografinė medžiaga - papročiai, instrumentų gamyba, muzikantai, šokiai.

"Griežynės" uždarymo koncertas sekmadienį rengiamas Kauno raj. Padubysio kaime įsikūrusioje sodyboje

Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis "Griežynė" Vilniuje vyksta kas antrus metus.

1992-aisiais jį sumanė bei surengė du instrumentinio folkloro entuziastai - kompozitorius Algirdas Klova ir A. Lunys.

Pavadinimas "Griežynė" pasirinktas neatsitiktinai - taip liaudyje vadinamas smuikas, kuris yra vienas pagrindinių liaudies muzikos instrumentų ne tik Lietuvoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją