Londono Nacionalinė portretų galerija pranešė, kad paaiškėjo, jog lenta, ant kurios nutapytas karalienės atvaizdas, datuojama 1560-1592 metais, - jos amžius nustatytas naudojant dendrochronologijos, arba medžio amžiaus vertinimo pagal rieves metodus.

Marija Stiuart gimė 1542 metais, o buvo nukirsdinta 1587 metais. Tai reiškia, kad portretas nutapytas jai esant gyvai arba netrukus po jos mirties.

"Stulbinamas radinys, - tvirtino galerijos kuratorė Tarnya Cooper. - Didelė dauguma išlikusių tapytų Škotijos karalienės Marijos portretų buvo nupiešti arba Jokūbo valdymo laikotarpiu, kai Anglijos sostą užėmė jos sūnus Jokūbas I, arba yra vėliau išgalvoti portretai".

Pasak galerijos, paveikslas, vaizduojantį raudonplaukę Mariją, dėvinčią kepuraitę su plunksna ir gofruotą apykaklę, buvo nutapytas kaip ištikimybės simbolis monarchės šalininkams, kai ji sėdėjo kalėjime, arba jau po mirties kaip katalikės kankinės ikona.

1916 metais galerija šį paveikslą įsigijo iš Londono aukciono "Christie's". Tačiau tąkart manyta, jog tai XVIII amžiaus kopija - iš dalies todėl, kad originalas buvo užteptas dažais.

Jame Marija vaizduojama iš tų laikų, kai buvo susituokusi su lordu Darnley, nuo kurio susilaukė sūnaus, būsimojo karaliaus Jokūbo. Nužudžius Darnley, Marija buvo priversta atsisakyti sosto ir pabėgo į Angliją, kur likusius 19 gyvenimo metų praleido kalėjime.

Marija Stiuart buvo to meto Anglijos karalienės Elizabeth I pusseserė ir sosto įpėdinė. Maištaujantiems katalikams ėmus regzti sąmokslą pasodinti Mariją į Anglijos sostą, ji buvo pripažinta kelianti grėsmę protestantiškai Anglijai ir 1587 metų vasario 8 dieną nukirsdinta.

Rastasis portretas Nacionalinėje portretų galerijoje eksponuojamas nuo trečiadienio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją