Jaunimo jausmų abėcelė

Pasak festivalio organizatorių pranešimo spaudai, Penktadienį Alytaus miesto teatro trupė pakvies žiūrovus į spektaklį "Heroinas", sukurtą pagal šiuolaikinio britų rašytojo M. Burgesso to paties pavadinimo romaną.

Kontraversiškai vertinamas "Heroinas" yra labai atviras ir provokuojantis. Spektaklio ašis - dviejų paauglių, Džemos ir Taro, draugystės ir meilės istorija. Pabėgę iš namų, jie patenka pas visuomenės atstumtuosius. Čia, apleistuose namuose, skvotuose, jaunuoliai atranda iki šiol nepažintą pasaulį.

Paaugliai žaidžia pavojingus žaidimus: narkotikai, vagystės, prostitucija... Nepaisant aštrių temų, režisierė Dalia Kimantaitė nesiekia gąsdinti ar šokiruoti, aktualios problemos spektaklyje atskleidžiamos per plastiką, jausmą, tarsi "perleidžiamos" per dvasinį pasaulį.

Spektaklį pagal M. Burgesso "Heroiną" kūrė alytiškių ir vilniečių menininkų trupė: kompozitorius Vainius Sodeika, dailininkė Laura Luišaitytė, plastikos režisierius Algis Mažeika. Pagrindinius vaidmenis atlieka aktoriai Erika Jasinskaitė, Marius Sadauskas, Tomas Kunčinas ir Alytaus scenoje debiutuojanti vilnietė aktorė Aušra Štukytė.

Nors spektaklyje nagrinėjamos temos, atrodytų, geriausia suprantamos jaunajai kartai, jame apsilankyti verta ir vyresniems. Kol dar ne vėlu. Apie tai signalizuoja pjesės ištrauka: „Tam ir reikalingas pieštukas bei popierius: laiške tėvams išdėstai, kad išvažiuoji ir kad artimiausioje ateityje jie turi labai mažai šansų tave pamatyti. Palinkėk sėkmės, parašyk, kad negrieži ant jų danties, ir išreikšk viltį, jog jie supras tavo poelgį.“

Nepaliekanti be atpildo skaičiuotė

Jei labiau už Šerloko Holmso nuotykius mėgstate bekompromisį detektyvą – šeštadienio vakarą turite pamatyti Kauno dramos teatro spektaklį “10 indėniukų”. Unikalu, tačiau šiai dienai, žiniose karaliaujant kriminalinei kronikai, šiuolaikinėje Lietuvos teatro scenoje tai - vienintelis detektyvas. Pasak režisieriaus Gintaro Varno, “Indėniukai” nėra tipiškas detektyvas – greičiau trileris su “siaubiako” atmosfera, kur dvelkia beprotiška bausmės už įvykdytus nusikaltimus manija. Nenorėdami praskiesti juodų jo spalvų, spektaklio kūrėjai pjesės laimingą pabaigą pakeitė bekompromisiu finalu, kuriuo baigiasi to paties pavadinimo romanas. Visi kalti ir visi nužudomi. Netgi pats žudikas tampa savo idee fixe auka.

Spektaklyje susitinka skirtingų kartų žymiausi aktoriai: tokie teatro grandai kaip Algimantas Masiulis, Liubomiras Laucevičius, Sigitas Račkys Algirdas Pintukas ir populiariausi viduriniosios bei jaunosios kartos aktoriai: Robertas Vaidotas, Sakalas Uždavinys, Egidijus Stancikas, Dainius Svobonas, Ričardas Vitkaitis bei kiti.

Už daktaro Armstrongo vaidmenį aktorius Gintaras Adomaitis buvo nominuotas “Auksiniam scenos kryžiui“ už geriausią sezono vaidmenį. Pasak kritikų, spektaklio kūrėjų profesionalumas neginčijamas, o pats scenoje regimas detektyvas atitinka gerai surežisuoto XIX a. pab.–XX a. pr. literatūrinio psichologinio teatro reikalavimus: skoninga, klasikinio stiliaus rusvai melsvo kolorito Kotrynos Daujotaitės scenografija su besikeičiančiu dienos, vakaro ir nakties apšvietimu [...]; įeinančius ir išeinančius aktorius pasitinkanti bei kiekvieną svarbesnį nuotaikų pasikeitimą ir baimę užfiksuojanti puiki Giedriaus Puskunigio muzika; pagal penkto dešimtmečio mados stilių Juozo Statkevičiaus sukurti kostiumai; įtaigi, psichologinė, Stanislavskio sistemą atitinkanti aktorių vaidyba ir siužeto vingiai, kuriantys nuolatinę įtampą ir siužeto peripetijas (aristoteliškąja prasme).

Ir sielai, ir skrandžiui

Na o pirmo rugpjūčio sekmadienio popietę Kauno dramos teatras kviečia visus į naują “filialą” – Sriubos teatrą. Jame esate laukiami ne kaip įprasta vakare, o vidurdienį – pietų metu. Restorane „Kolonada“ 14 val. už tą pačią bilieto kainą gausite unikalią galimybę ir suvalgyti dubenį gardžios, firminės restorano sriubos, ir pamatyti spektaklį pagal estų dramaturgo Juhano Smuulo komišką pjesę.

Ją į lietuvių kalbą išvertė Dalia Teišerskytė, o šių dienų aktualijoms pritaikė spektaklio režisierė Danutė Juronytė.

Žiūrovus už stalų linksminantis spektaklis - tai anekdotas apie Pulkininkienę, kuri tartum povandeninė mina tyko laivo su gydytojų pulku. Pasak jos, jei rašytojai rašytų tiek, kiek gydytojai – pasaulis uždustų nuo knygų. Manipuliuodama savo įsivaizduojama padėtimi, efektingoji Pulkininkienė kovoja už savo ambicijas ir dalijasi kovos patirtimi su žiūrovais.

Iš kojų verčiantį aršios damos – Pulkininko našlės – portretą kuria aktorė Milė Šablauskaitė, šiemet apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“. Nenuostabu, nes kiekvieną judesį ir žodį aktorė atlieka vadovaudamasi savo herojės – Pulkininkienės credo – tiesia nugara, efektingai ir basta!

Na, o „SPA Vilniaus“ saleje jau kitą ketvirtadienį „Atvirame rate“ žiūrovų laukia akistata su jauniausiais režisieriaus Aido Giniočio studentais. Jaunuoliai, sėdėdami ratu tarp žiūrovų, prisimena savo vaikystės ir paauglystės istorijas, pirmąsias meiles, muštynes, bučinius. Čia išgirsite istoriją ir apie legendinio Druskininkų vandens bokšto griūtį. Prisimindami praeitį, atkurdami situacijas, būsimieji aktoriai bando išpažinti save, prakalbėti atvira teatrine kalba.

„Viso vaidinimo metu aidi juokas. Nes iš tiesų kiekvienas mūsų esame išgyvenę panašias istorijas ir panašius stiprius jausmus. Tada skaudėjo. Šiandien juokiamės, sugrįžę ir pagiję. Patyrę daug šiurpesnių dalykų nei tada, kai savo akimis matėme, kad Kalėdų Senelis persirengia ir virsta paprasčiausiu dėde Rimu, kuriam mama sumoka pinigus“, - apie spektaklį rašė teatro kritikė Rūta Oginskaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją