Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) pirmadienį gavo Lietuvos mokslų akademijos nario eksperto profesoriaus Antano Tylos pažymą, kurioje teigiama, jog 1923 m. sausio 15 diena "Lietuvos valstybei ir lietuviams yra tikrai reikšminga ir atmintina data".

Praėjusią savaitę Seimas papildė Atmintinų dienų įstatymą, be kita ko, atmintina diena paskelbdamas ir sausio 15-ąją Klaipėdos krašto diena.

Lietuvos istorijos instituto vadovas Alvydas Nikžentaitis kritikavo tokį Seimo sprendimą.

Praėjusią savaitę interviu portalui "Lrytas.lt" A.Nikžentaitis teigė, kad 1923 m. sausio įvykiai Klaipėdoje "nebuvo sukilimas, nes jis organizuotas Kaune, o vykdė Lietuvos šauliai. Tai - ne kas kita, kaip Klaipėdos krašto prijungimas, o jei vartotume kietesnį žodį - okupacija".

Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos narys prof. A.Tyla pateikė Seimo komitetui visiškai priešingą nuomonę, teigdamas, jog sausio 15 - osios, kaip reikšmingos ir minėtinos dienos "turinį sudaro lietuvių tautos ilgametis siekis turėti Baltijos pakrantę su Klaipėda savo valstybės teritorijoje ir to siekio savo jėgomis realizavimas, tą pačią dieną pagerbiami ir Klaipėdos krašto sukilime žuvę sukilėliai".

Anot A.Tylos, vokiečių ordino nukariautos lietuvių žemės XX a. pradžioje turėjo siekių susivienyti atsikuriančioje modernioje Lietuvos valstybėje.

1918 m. lapkričio 30 d. Prūsų Lietuvos Tautinė Taryba priėmė nutarimą, "kad mes, lietuviai, čionai Prūsų Lietuvoj gyvenantieji, sudarome šito krašto gyventojų daugumą, reikalaujame mes, remdamies Vilsono Tautų paties apsisprendimo teise, priglaudimą Mažosios Lietuvos prie Didžiosios Lietuvos".

"Kitokiomis sąlygomis šis siekis iš dalies buvo įgyvendintas 1923 m. sausio 15 d. Klaipėdos krašto sukilimu, kurį rėmė Lietuvos valstybė ir dalis vietos gyventojų. Tokiu būdu Klaipėdos kraštas tapo Lietuvos Respublikos dalimi. Tai buvo patvirtinta 1928 m. Lietuvos sutartimi su Vokietija. O Klaipėdos krašto hitlerinė 1939 m. aneksija buvo prievartos aktas. Tarptautinėje praktikoje galiojo 1928 m. Lietuvos - Vokietijos sutartis. Klaipėdos kraštas nebuvo įtrauktas į Potsdamo konferencijoje sudarytą Karaliaučiaus sritį", - rašo prof. A.Tyla savo pažymoje Seimo ŠMKK atsiųstoje pažymoje.

Įtraukti 1923 m. Klaipėdos sukilimo minėjimą į atmintinų dienų sąrašą pasiūlė klaipėdietis Seimo narys socialliberalas Vaclovas Stankevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją