Iliustruota „Muzikinė istorija „Spragtukas“, skirta 4-8 metų vaikams. Garsaus rusų romantinės eros kompozitoriaus Piotro Čaikovskio baleto muzikos ištraukomis įgarsinta knygelė perpasakoja klasikinio baleto „Spragtukas“ istoriją.

Knygos herojė Klara skaitytoją kviečia į stebuklingą kelionę, kur galima stebėti Spraguko mūšį su Pelių karaliumi, susipažinti su Cukrinių slyvų fėja, nukeliauti į Saldainių karalystę, kur laukia stebuklai ir jaudinantys nuotykiai...

Kiekviename puslapyje paspaudus natos ženklą, istorija, lydima nuostabios P. Čaikovskio muzikos, tarsi atgyja.
Muzikinė istorija „Spragtukas“

„Ši istorija įstabi, stebuklinga kelionė pagal žymiąją vokiečių rašytojo ir kompozitoriaus romantiko E. T. A. Hoffmano pasaką „Spragtukas ir pelių karalius“ ir P. Čaikovskio muzikos adaptaciją. Labai graži knyga, mano sūnui dešimt metų, bet jis paėmė pavartyti. Tikrai verta dovana vaikams. Siūlyčiau ir rekomenduočiau“, – šypsodamasi sakė L. Buividavičiūtė.

Kita L. Buividavičiūtės rankose atsidūrusi knyga – komiksas, paremtas Lewis Carroll kūriniu „Alisa stebuklų šalyje“. Tai vaikų literatūros klasika, pateikta šiuolaikiniams vaikams mėgstamu būdu. Skirta vaikams nuo 10 metų, fantastinių istorijų mėgėjams.
„Alisa stebuklų šalyje“

„Iškart matome, kad tai yra literatūros klasika, paremta L. Caroll kūriniu. Šiuolaikinis priėjimo būdas – šiuolaikiniams vaikams. Laikui nepavaldi pasaka: Baltasis triušis ir Alisa atsidūrę stebukliniame pasaulyje, patenka į keistą, stebuklingą pasaulį po žeme. Kvaištelėjęs Skrybėlius, nematomas Češyro katinas, keistuolis vikšras ir krūva plepių kortų – tai tik keletas nuostabių veikėjų... Mažesni vaikai gali knygelę vartyti su tėveliais“, – pažymėjo L. Buividavičiūtė.

Kalėdinės nuotaikos kupina ir dar viena apžvalgininkės aptarta knyga – Giacomo Papi „Broliai Kalėdos“.

„Nors tai yra pasaka, visgi ji paliečia ir suaugusiems skirtas temas. Tai nėra vien tik vaikams skirta knyga, ji tinka visai šeimai. Patiks visiems, ieškantiems šiltos ir pamokančios istorijos. Maginiai elementai susipina su tikrove, atskleidžiamos dvi linijos: Venecijoje gyvenančios devynmetės Madalenos, dvylikamečio jos brolio Pjero su Kalėdų seneliu. Kalėdų senelis suserga, dovanas vietoj jo turėtų dalinti brolis. Tačiau brolis visai kitoks nei Kalėdų senelis. Čia prasideda nuotykiai. Ironiška, jautri istorija apie Kalėdas, vartotojiškumą ir gerumą, poreikį sulėtinti laiką“, – pristatydama knygą kalbėjo pašnekovė.
„Broliai Kalėdos“

Knyga lyginama su žymiaisiais kūriniais, tokiais kaip „Kalėdų giesmė“. Kaip to įrodymą, L. Buividavičiūtė perskaitė eilutę iš knygos: „Tačiau dabar laikas nusinešė viską, net ir Kalėdas. Jos tapo įpročiu, darbu, kaip ir visi kiti – begaline visaapimančia vaidyba. Kad žmonės pirktų kuo daugiau. Reikalai vis blogėjo, daugelis neturėjo kantrybės laukti dovanų po eglute, troško verčiau jas nusipirkti parduotuvėje, užuot laukę Kalėdų senelio.“

Isabel Allende „Afroditė“ – naujas populiarios ir lietuvių pamėgtos autorės knygos leidimas, odė moteriškumui ir gyvenimo džiaugsmui. Rašytoja, tarsi seka užburiančią istoriją apie tai, kaip pažinti savo pojūčius, atkreipti dėmesį į natūraliausius, kasdien šalia esančius, bet dažnai taip ir liekančius nepastebėtais dalykus. Galbūt tai egzotiškas prieskonių skonis, vyno raibuliavimas taurėje, švelnus šilko ar kažko panašaus prisilietimas, gaivus gėlės kvapas ar gundanti vaisiaus forma… Visa tai, kas skatina geismą, vadinama afrodiziakais ir jais (tinkamai pažiūrėjus) gali būti beveik kiekvienas iš mus supančių daiktų.
„Afroditė“

„Labiausiai įsivaizduoju šią knygą, kaip dovaną moteriai, draugei, sesei. „Afroditė“ patiks besidomintiems maisto kultūra ir įdomybėmis. Tai nėra primityvi knyga apie jausmus ir meilės meną. I. Allende – puiki pasakotoja. Šioje knygoje yra asmeninių autorės šeimos patirčių, tai įtraukianti, pagavi knyga. Rašydama šią knyga I. Allende teigia, kad vienintelis, neginčijamas afrodiziakas yra meilė, gyvenimo patirtys, erotika ir maistas. Odė moteriškumui ir gyvenimo džiaugsmui“, – neabejojo apžvalgininkė.

Žurnalisto, vertėjo, profesionalaus jūrininko Algimanto Čekuolio knygoje „Šiaurės pašvaistė naujagimiui“ – ir autoriaus gyvenimo patirtis, ir pasaulinės spaudos prošvaistės. Gana plačiai – apie meilę. Nes ji – mozaika, o ne stulpas. Galbūt skaitytoją nustebins, kad autorius pataria ją (jį) mylėti labiau negu vaikus.

„Dedikuoju visiems A. Čekuolio gerbėjams, smalsiems žmonėms. Tiks ir tėčiui, ir seneliui, ir vyrui, ir draugei, ir sesei – sakyčiau, universali. Žinoma, A. Čekuolis eruditas, su didžiuliu gyvenimo patirčių bagažu, savo gyvenimą pavertusiu dokumentiniu nuotykių serialu. Knygoje šįkart ir apie meilę“, – intrigavo L. Buividavičiūtė.
„Šiaurės pašvaistė naujagimiui“

Kada susiformuoja dominuojanti ranka, kada tampama dešiniarankiais ar kairiarankiais, kodėl atidėliojame, kada ir kur medžiojama Šiaurės pašvaistė naujagimiui, kur glūdi nuojautos šaknys, kaip tuokiasi Kinijoje ir kas yra mirusiųjų vedybos? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus sužinos A. Čekuolio fenomeno gerbėjai.

Nassim Nicholas Taleb knyga „Rizikuoti savo kailiu“ ragina suabejoti vyraujančiais įsitikinimais apie riziką ir atlygį, politiką ir religiją, finansus ir asmeninę atsakomybę.

N. N. Talebas, vienas iškiliausių dabarties mąstytojų, siūlo permąstyti įprastą pasaulio vaizdą. Jis klausia ką reiškia profesinė sėkmė, kokią visuomenę galima vadinti sąžininga ir teisinga, moko, kaip atfiltruoti nesąmones ir, nebejotinai, daro įtaką kiekvienam skaitytojui.
„Rizikuoti savo kailiu“

Rašytojas ginčija vertybes, kuriomis bandomos pagrįsti karinės intervencijos, daromos finansinės investicijos, propaguojama religija ir parodo, kad drąsa rizikuoti savo kailiu yra esminis žmonių
bruožas.

„Ši knyga pristatoma, kaip viena labiausiai provokuojančių knygų per visą knygų leidybos istoriją. Dar vienas svarbus faktas, kad knyga yra ciklo dalis. Bet kiekvieną iš to ciklo galima skaityti, kaip savarankišką kūrinį – taip ir dariau. Knyga yra „New York Times“ bestseleris. Autorius sako, kad labai svarbu turėti drąsos rizikuoti savo kailiu – tai esminis bruožas. Patiks besidomintiems filosofija, religijomis, politika, pasaulio įvykiais, žmonijos ateitimi, populiariojo mokslo knygomis“, – vardijo L. Buividavičiūtė.

Ji perskaitė citatą iš N. N. Talebo knygos, kuri tapo puikia pavadinimą paaiškinančia iliustracija:
„Galiu tvirtai pasakyti, kad kuo labiau žmogus sudievina valstybę ar kitą pagal analogiją stambią korporaciją, tuo labiau jis nemėgsta rizikuoti savo kailiu. Kuo labiau žmogus tiki savo gebėjimu prognozuoti, tuo labiau jis nemėgsta rizikuoti savo kailiu. Kuo dažniau žmogus apsivelka kostiumą ir pasiriša kaklaraištį, tuo labiau jis nemėgsta rizikuoti savo kailiu.“

L. Buividavičiūtės pastebėjimu, šioje knygoje yra supurtančių minčių. „ Galima sutikti arba ne, diskutuoti, ginčytis. Be galo įdomus, šviežias požiūris“, – intelektualams dedikavo knygą apžvalgininkė.

Knygų gausybė, bet klausimas, kaip išrinkti kitam dovanų – pagal profesiją, amžių, pomėgius, stilių?

„Manau labai svarbu žinoti žmogaus pomėgius, polinkį, jo vidų, savastį. Suprantu, kad kartais gali tekti rinkti knygą kolegai, kurį pažįstame ne taip artimai. Kai renkate mažiau pažįstamam žmogui, tada verčiau atkreipti dėmesį į universalias knygas. Pavyzdžiui, A. Čekuolis – rašo pagauliai, įtraukiančiai, įvairiomis, plataus diapazono temomis. Tuomet galima knygoje surasti tai, kas aktualiausia“, – pažymėjo specialistė.

Ji patarė pirmiausia pasiklausyti rekomendacijų, paskaityti knygos aprašymą, jeigu yra galimybė – pavartyti. „Karantino laikotarpiu dažnai užsakinėjame dovanas internetu – reiktų prieš tai šiek tiek pasiruošti“, – baigdama apžvalgą sakė L. Buividavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)