Nustatydami sulaikytojo asmens tapatybę, policininkai pasikliovė jo paties pateikta informacija. Net nepasivarginta patikrinti pirštų atspaudų.

Įdomiausia, kad įkliuvus pareigūnams prisistatyti svetima pavarde netrukdo netgi nuovadoje padaryta fotografija – nuotraukos policijos duomenų bazėje paprasčiausiai nesaugomos.

Būdamas Prancūzijoje įkliuvo Lietuvoje

Tolimųjų reisų vairuotojas panevėžietis Rolandas Bartusevičius gegužės pabaigoje grįžęs iš mėnesį trukusios komandiruotės po Europą buvo apstulbintas namuose radęs miesto Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pranešimą. Už transporto priemonės vairavimą neblaiviam ir be vairuotojo pažymėjimo jam skirta 1750 litų bauda bei 21 mėnesiui atimta teisė vairuoti.

Policijos atsiųstoje nutartyje teigiama, kad R.Bartusevičiui eismo taisyklių pažeidimai buvo nustatyti gegužės vienuoliktąją jį sulaikius Anykščių rajono Bebriūnų gyvenvietėje. Tačiau iš vyriškio darbovietės pateiktų tachografų diskelių kopijų aiškiai matyti, kad tą dieną jis buvęs Prancūzijoje netoli Marselio.

Apstulbintas vyriškis kreipėsi į miesto VPK. Policijos pareigūnai, akivaizdžiai matydami, kad sulaikytasis nuotraukoje nėra R.Bartusevičius, tepatarė nukentėjusiajam teisybės ieškoti teisme.

Antrą kartą komisariate apsilankęs vyriškis jau pateikė įrodymus, kad skundas užregistruotas Apygardos administraciniame teisme.

Dar keistesniais metodais dirbo Anykščių rajono policijos komisariatas. R.Bartusevičiaus teigimu, nuvykus aiškintis dėl klaidos, pareigūnai nė į kalbas nesileido.

Vyriškis teismui tvirtino, kad pavardės nepasisakęs jaunas policininkai jį tiesiog tarpduryje aprėkė neva su girtuokliais nėra apie ką kalbėti. Tuo nė minutės netrukęs pokalbis baigėsi.

Aiškintis tapatybės nematė reikalo

R.Bartusevičius spėja, kad mašiną vairavo ir juo prisistatė metais jaunesnis jo brolis Remigijus, gyvenantis pas tėvus Kupiškio rajone. „Tarp mūsų konfliktų mažai, nes retai matomės. Jis mėgėjas išgerti“, – santykius su broliu apibūdino R.Bartusevičius.

Įvykio aplinkybių abiem vyriškiams tarpusavyje nepavyko išsiaiškinti. „Jis garantavo, kad mano duomenų policijai nedavė, pripažino tik vairavęs mašiną. Toliau, sako, ne mano reikalas. Aprėkiau, kad valkatauja ir dar man dėl darbo problemų pridarė. Daugiau nebesikalbėjome“, – aiškino nukentėjusysis.

Nuobaudą mašinos nevairavusiam vyriškiui Panevėžio VPK buvo skirta remiantis Anykščių rajono policijos komisariato atsiųstu protokolu. Panevėžio pareigūnai tikina pasikliovę kolegomis ir nematę būtinybės išsikviesti patį R.Bartusevičių asmens tapatybei nustatyti. Nutartį dėl nuobaudos priėmusio Panevėžio miesto VPK Eismo priežiūros skyriaus pareigūno Arno Glodenio teigimu, Administracinių teisės pažeidimų kodeksas tik rekomenduoja į bylos nagrinėjimą kviestis atsakomybėn traukiamą asmenį.

Šiuo atveju A.Glodenis tikina neturėjęs jokių abejonių, kad nusikaltimą padarė ne R.Bartusevičius – prie Anykščių pareigūnų protokolo buvo atsiųsta iš policijos duomenų bazės ištraukta informacija apie šį panevėžietį, prisegta ir nuotrauka. Ar ji – iš tiesų R.Bartusevičiaus, asmens tapatybę nustatinėję pareigūnai nė nebandė aiškintis.

A.Glodenis tikino prisimenąs tik vieną R.Bartusevičiaus apsilankymą komisariate. Tada neva nebebuvo galima niekuo padėti, nes vyriškis jau buvo pateikęs skundą teismui.

Užteko žodinės informacijos

Anykštiečiai policijos pareigūnai savo kaltės taip pat neįžvelgia. Anot Anykščių rajono policijos komisariato pareigūno Einoro Banio, gegužės 11-ąją 21.40 val. į Bebriūnų kaimą buvo vykstama sulaikyti policijos ieškomo asmens.

Policininkai sustabdė gyvenvietėje pėsčiųjų taku važiavusią ir į ieškomojo kiemą įsukančią mašiną. Neblaivus vairuotojas prisistatė esą Rolandas Bartusevičius, tačiau neturėjo nei mašinos, nei asmens dokumentų, todėl tapatybei nustatyti buvo nuvežtas į policijos nuovadą.

Tačiau tapatybės nustatymas policijoje primena veikiau žaidimą nei visuomenę nuo nusikaltėlių ginančių pareigūnų darbą. Nustatyti, kas yra sulaikytasis asmuo, policininkams pakako jo paties žodinės informacijos – artimųjų gimimo datų, R.Bartusevičiaus vairuotojo pažymėjimo kategorijų.

„Kompiuteryje duomenų bazėje nuotraukų neturime. Patys nufotografavome sulaikytąjį, kad bylą nagrinėsiantis Panevėžio pareigūnas galėtų sulyginti, ar tai tas pats asmuo“, – aiškino E.Banys.

Anykščių policija nesiteikė pasidomėti, kieno mašiną vairavo neblaivus sulaikytasis. Pasak E.Banio, pakako, kad jos nerasta ieškomų mašinų sąraše. Jei automobilis būtų buvęs ką tik pavogtas, o apie vagystę dar nesuspėta pranešti, vagims pasprukti nebūtų kilę jokių rūpesčių.

E.Banys teismui pateikė itin originalų paaiškinimą: tokių mašinų niekas nevogs. 1983 m. „Audi“, pasirodo, nebeverta ne tik vagių, bet ir policijos dėmesio.

Policija nekalta

Anykščių policininkas pripažino akivaizdžią klaidą ir vien pažvelgęs į nuotrauką buvo garantuotas, kad R.Bartusevičiaus vardu prisistatė jo brolis. „Labai panašūs. Turi bendrų veido bruožų, brolis tikrai – kitas negalėjo būti. Dabar matau, kad ne Rolandas buvo sulaikytas. Vadinasi, protokolas buvo surašytas ne tam piliečiui. Pirmą kartą tokia klaida“, – teisme aiškinosi E.Banys.

Kad buvo padaryti pažeidimai skiriant nuobaudą, sutiko ir A.Glodenis, tačiau pareigūnas nebuvo linkęs pripažinti, kad policija suklydo. „Pateikti įrodymai patvirtina, kad ne R.Bartusevičius padarė pažeidimą. Bet nematau jokių klaidų – nei institucijos, surašiusios protokolą, nei institucijos, pagal jį tyrusios bylą“, – Panevėžio miesto VPK pareigūnas teisino save ir kolegas iš Anykščių.

Panevėžio apygardos administracinis teismas patenkino R.Bartusevičiaus skundą ir Panevėžio VPK skirtą nuobaudą panaikino. Dar šią savaitę vyriškis ketina teismui pateikti ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Nukentėjusiojo advokatas Sigitas Žostautas įsitikinęs, kad jo klientui privalo būti atlyginta, jei ir nebūtų pripažinta policijos pareigūnų kaltė. „Pagal galiojančius įstatymus, jei yra pažeidimas, už jį privalu ir atlyginti“, – pabrėžė S.Žostautas.

Pirštų atspaudais nepasinaudojo

R.Bartusevičius tikina beveik mėnesį neturėdamas vairuotojo pažymėjimo ir negalėjęs išvažiuoti į tolimąjį reisą patyręs ne tik turtinę žalą. Vyriškis teigia, jog dėl patirto streso ir nervinės įtampos sutriko sveikata – pradėjęs dusti, jam buvo nustatyta nervinio pagrindo širdies liga.

Be to, iškilo problemų su darbu – firmos vadovybė pareiškė pretenzijas vairuotojui, negalėjusiam laiku išvykti į reisą. „Blogiausia, kad praradau vadovybės pasitikėjimą“, – pabrėžė panevėžietis.

Keisčiausia, kad nustatydami asmens tapatybę policijos pareigūnai nepasinaudojo duomenų bazėje turimais R.Bartusevičiaus pirštų atspaudais. Prieš keletą metų buvo pavogta jo mašina.

Tuomet policija ir pasiūliusi duoti savo atspaudus. „Neįsivaizduoju, kodėl dabar tokia indentifikavimo žyme nebuvo pasinaudota“, – stebėjosi nukentėjusysis.