Stengdamiesi už grotų atsidūrusiems draugams perduoti kvaišalų, jų platintojai rizikuoja ne patys, o pasitelkę nepažįstamus šiauliečius, susigundžiusius lengvu uždarbiu.

Birželio 13-osios rytą į Šiaulių tardymo izoliatorių atėjusi jauna mergina paprašė vienam suimtajam perduoti siuntinį. Užpildžiusi prašymą ir pateikusi asmens tapatybės kortelę 18 metų Erika B. padavė krepšį. Jame buvo vaisių, daržovių, šokolado, rūkytos dešros, keptas viščiukas ir gabalas keptos mėsos.

Siuntinio turinį tikrinęs prižiūrėtojas perpjovė kiaulienos kumpį ir viduje aptiko juoda lipnia juosta apsuktą paketą. Jame rasta baltos spalvos miltelių. Įtariama, jog tai – psichotropinė medžiaga amfetaminas. Keptoje mėsoje aptikta apie tris gramus kvaišalų.

Amfetaminu „farširuota“ kiauliena buvo skirta suimtajam 20 metų Raimondui P. Praėjusių metų spalį įkalintas šis jau ne kartą teistas Raseinių rajono gyventojas dabar kaltinamas vagyste (BK 178 str. 2 d.).

Tos pačios dienos popietę kitam suimtajam skirtu maisto siuntiniu nešinas tardymo izoliatoriuje apsilankė šiaulietis 38 metų Saulius B. Polietileno maiše buvo cigarečių, batonas, makaronų, mėsos konservų ir greito paruošimo sriubos.

Tikrinant greito paruošimo sriubos pakelius viename jų buvo rastos 58 baltos spalvos tabletės. Pareigūnai įtaria, jog tai gali būti psichotropinė arba sintetinė narkotinė medžiaga, tačiau neatmeta galimybės, jog tabletės – anabolinis steroidas. Šios rūšies medicininiai preparatai yra daiktų, kuriuos nuteistiesiems ir suimtiesiems turėti draudžiama, sąraše.

Sriubą su tabletėmis turėjo atsiimti kelis kartus teistas Pakruojo rajono gyventojas 23 metų Svajūnas R. Šiuo metu jis kaltinamas vagyste (BK 178 str. 2 d.).

Aptiktus draudžiamus „maisto papildus“ bei juos atnešusius Eriką B. ir Saulių B. išsigabeno Šiaulių miesto 1-ojo policijos komisariato pareigūnai. Pagal susitarimą su miesto apylinkės prokuratūra, panašiais į šį atvejais ikiteisminis tyrimas pavedamas policijos tyrėjams.

Jau daugiau kaip penki mėnesiai, kai nuteistieji, atliekantys bausmę laisvės atėmimo vietose, prarado teisę gauti pašto bei perduodamus siuntinius. Tačiau šis įstatymo pakeitimas netaikomas kitai įkalinimo įstaigose esančiai asmenų kategorijai – suimtiesiems, kurie laikomi tardymo izoliatoriuose ir kuriems apkaltinamasis teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo. Tokių asmenų laikymo sąlygas reglamentuoja ne Bausmių vykdymo kodeksas, kurio pakeitimo ir papildymo įstatymą Seimas priėmė praėjusių metų balandį, o Kardomojo kalinimo įstatymas.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje bausmę atlieka areštu nubausti vyrai, taip pat laikomi asmenys, suimti teismo sprendimu. Šiuo metu įstaigoje yra apie šeši šimtai tokių asmenų.