Apgaulės įvairėja

Penktadienį, apie 17 val., Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) budėtojai mieste budėjusiems pareigūnams tarpusavio ryšio priemonėmis perdavė pranešimą apie mėginimą apgauti mažametį. Nurodyta, kad incidentas įvyko Baltijos gatvėje, prie prekybos centro “Pliusas”.

Netrukus į nurodytą vietą atvykę patrulių rinktinės pareigūnai išsiaiškino, kad aštuonerių metų Laurynui A. telefonu buvo pranešta, esą jo mama yra sulaikyta policijoje. Įžūlūs aferistai nepasikuklino vaiko paprašyti išpirkos - mobiliojo ryšio telefono sąskaitos papildymo kortelių už du šimtus litų.

Visiškai atsitiktinai prekybos centro personalo darbuotojos nugirdo vaiko pokalbį telefonu, kurio metu jis teigė jau perkąs korteles ir žadėjo nunešti jas į nurodytą vietą tariamam policijos pareigūnui. Parduotuvės darbuotojos akimirksniu apie tai papasakojo netoliese buvusiems apsaugininkams. Visą tai matė ir parduotuvėje buvę žmonės, tapę įvykio liudytojais.

Netrukus telefono ragelį iš vaiko perėmė parduotuvės vadovė, kuri sukčiams “pažadėjo”, kad vaikas tuoj pat nupirks reikiamą kiekį papildymo kortelių ir išeis iš parduotuvės. Kol vyko pokalbis, prekybos centro apsaugininkai spėjo persirengti civiliais drabužiais ir sekė berniuką iš paskos. Vis dėlto apsukrūs aferistai tikriausiai nujautė, kad šįkart jų apgavystė gali neišdegti, todėl daugiau Laurynui A. nebepaskambino ir prašytos tariamos išpirkos nepasiėmė.

Operacija baigta sulaikymu

Atrodė, kad akimirksniu parengtas telefoninių vagišių pergudravimo planas neišdegė. Vaikas buvo palydėtas į namus, o apsaugininkai grįžo į savo darbo vietą.

Vis tik parduotuvės darbuotojos nenuleido rankų ir toliau. Viena jų pastebėjo kone visą dieną automobilių stovėjimo aikštelėje stoviniuojantį “Volkswagen Golf” markės automobilį, kuriame du jaunuoliai liguistai dairėsi į veidrodėlius ir stebėjo, ar kas nors jų netyko. Galiausiai prie jų privažiavo taksi, iš kurio išlipęs vyriškis užėjo į parduotuvę ir, šiek tiek apsidairęs, vėl išvažiavo.

Pareigūnams beveik neliko abejonių, kad mašinoje tūno sukčiai ar jų bendrininkai, veikiantys išvien ir stebintys aplinką. Netrukus šie du įtariamieji buvo sulaikyti, o jų automobilyje rasti trys mobilieji telefonai. 25-erių metų Marius Urbonas ir metais jaunesnis Edvardas Juozapavičius Kauno teisėsaugininkams jau yra gerai pažįstami iš anksčiau įvykdytų plėšimų bei kitokių nusikaltimų.

Žinučių nesiuntinėja

Keisčiausia, kad policijos surasta Lauryno A. motina, nepaisant sumaniai ir neabejingai veikusių parduotuvės darbuotojų pastangų padėti apmulkintam jos vaikui, pareigūnams pareiškė niekam jokių priekaištų neturinti. Teisėsaugininkai vis dar neatmeta galimybės, kad moteris kreipsis į policiją ir oficialiai praneš apie telefoninių sukčių mėginimą apgaule išvilioti pinigus iš jos aštuonmečio sūnaus.

“Tiek vaikai, tiek ir patys suaugusieji privalo žinoti, kad tokiais atvejais nevalia pulti į paniką. Bet kokią informaciją apie ištikusią bėdą ar sulaikymą gali suteikti tik policijos pareigūnai, kuriems reikia skambinti telefonais 112 arba 02. Pareigūnai niekada asmeniškai neskambina ir juo labiau nerašo žinučių”, - aiškino Patrulių rinktinės vadas Tauris Stauskis.

Beje, pats pareigūnas negalėjo atsistebėti telefoninių sukčių įžūlumu, mat jau kitą dieną po pastarojo įvykio jis teigė sužinojęs, kad panašaus pobūdžio žinutė buvo nusiųsta ir į vieno policijos pareigūno asmeninį mobilųjį telefoną: “Mama, aš papuoliau į bėdą. Paskambink šiuo numeriu”. Nepaisant to, kad žinutė atkeliavo ne į motinos, bet į tėvo mobilųjį telefoną, aplinkybės vis tiek sutapo, mat būtent tuo metu vaikas buvo išvykęs į kitą miestą, todėl, savaime suprantama, į jokią nelaimę nepakliuvo.

Skambino pavėluotai

Atrodytų, kad panašūs atvejai rodo, jog visuomenėje lieka vis mažiau žmonių, abejingai žiūrinčių į kitus ištinkančias nelaimes. Vis dėlto pasitaiko ir priešingų situacijų.

Vakar naktį Kauno miesto VPK budėtojai pranešė apie M.Riomerio gatvėje sumuštą ir apiplėštą jaunuolį. Į nurodytą vietą atvykę Patrulių rinktinės kinologai rado žiauriai sumuštą vaikiną namuose. Apie patirtus sunkius galvos sužalojimus bylojo tai, kad nukentėjusysis negalėjo pratarti nė žodžio, nes jį nuolat pykino.

Patrulius nustebino viso įvykio priešistorė: sumušto vaikino motina išgirdo gatvėje triukšmą ir tuoj pat priėjo prie lango pažiūrėti, iš kur jis sklinda. Moteris matė, kad gatvėje yra mušamas žmogus, tačiau iš pradžių nesiėmė apie incidentą pranešti policijai. Tik po kiek laiko, įžiūrėjusi, kad kieme buvo žiauriai sumuštas jos dvidešimtmetis sūnus, motina puolė šauktis pareigūnų pagalbos. Į namus grįžęs jaunuolis pasiskundė, kad neteko savo mobiliojo ryšio telefono ir piniginės.

Laimė, kad bent atidžiai muštynes stebėjusi ir visas jų detales įsiminusi nukentėjusiojo motina smulkmeniškai prisiminė išskirtinius užpuolikų bruožus. Policijos pareigūnai nedelsiant pradėjo įtariamųjų paieškas. Vienas pareigūnas šukavo aplinkinius kiemus tarnybiniu automobiliu, o kitas į pagalbą pasitelkė tarnybinį keturkojį.

Įtariamieji nekėlė abejonių

Netoli A.Baršausko gatvės žiedo buvo užklupti du nurodytus požymius atitikę jaunuoliai. Pastarieji dar mėgino sprukti savais keliais, tačiau pamatę su vienu iš pareigūnų keturkojį pagalbininką savo kėslų kaipmat atsisakė. Sulaikius įtariamuosius, pirminiais duomenimis, pas juos buvo rasti net penki mobilieji telefonai bei tik ką iš nukentėjusiojo pagrobta piniginė. Pareigūnams nebeliko jokių abejonių, kad sulaikytieji 18-metis Andrius Kačinskas, gyvenantis Baltų prospekte, bei metais jaunesnis Andrius Samplikas, apsistojęs netoli muštynių vietos esančioje Kovo 11-osios gatvėje, yra būtent tie asmenys, kurie vos prieš akimirką susidorojo su dvidešimtmečiu vaikinu. Dėl įvykdyto nusikaltimo įtariamieji pirmadienio naktį praleido policijos areštinėje.