Pirmadienio vakare VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardos pareigūnai patruliavo Bajoraičių kaimo (Šakių r.) apylinkėse. Čia jie pastebėjo gulintį sprogmenį. Ši vieta – maždaug už 100 metrų nuo sienos su Rusija. Pasieniečiai nedelsdami ėmėsi saugoti šią vietą ir aplinkinę teritoriją bei informavo kitas institucijas. Dėl saugumo buvo įvestas planas „Skydas“.

Į įvykio vietą atvykę Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai nustatė, kad rastas sprogmuo – Antrojo pasaulinio karo laikų prieštankinė granata RPG-43. Įvertinę jo būklę, išminuotojai pavojingą radinį sėkmingai sunaikino vietoje.

Rusiška (sovietinė) rankinė prieštankinė granata RPG-43 – didelio sprogstamojo prieštankinio užtaiso rankinis šaudmuo. Ji buvo sukurta 1942–1943 m.

RPG-43 forma – 95 mm skersmens lazda su kovine galvute gale. Granata turi 61 g sprogstamojo užtaiso, bendrasis svoris – per 1 kg.

Net ir išgulėjusi žemėje daugiau kaip 70 metų, surūdijusi, ji vis dar gali būti mirtinai pavojinga.

Veiksmingiausia granata RPG-43 būdavo, kuomet metantysis atsidurdavo pakankamu atstumu iki priešo tanko. Sprogmenį jis sviesdavo taip, kad smūgio kampas būtų status, t. y. apie 90°. Nors ir pasenusio modelio, nepatogios, tačiau dėl savo patikimumo ir mažos kainos granatos RPG-43 vis dar naudojamos trečiojo pasaulio šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją