Vyras iš Alytaus pataisos namų tikisi prisiteisti apie šešis milijonus litų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti. Vakar buvo išklausyti liudytojai, kurių atvyko tik pusė. Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai nuteistasis dėl žalos, padarytos jo sveikatai įkalinimo įstaigoje, reikalauja kompensacijos.

Nesuteikė pagalbos

“Sūnus buvo sveikas, norėčiau sveiko ir namuose sulaukti”, - rūpinosi V.Margelio mama Nijolė Šakočienė. Moteris teigė, kad sūnaus poelgių, dėl kurių šis dešimčiai metų pakliuvo už grotų, ji gėdijasi, tačiau prieš kiekvieną teismo posėdį ji nervinasi. “Liūdna, kai jį su antrankiais pamatau”, - sakė N.Šakočienė. Šioje byloje jos sūnus - ieškovas, tačiau atliekantis bausmę vyras teismo salėje pasirodydavo lydimas pareigūnų ir surakintas antrankiais.

V.Margelis iš Alytaus pataisos namų norėtų prisiteisti 391 tūkstantį 644 litus turtinei ir 5 milijonus septynis šimtus tūkstančių litų neturtinei žalai atlyginti. Tiek vyras įvertino prarastą sveikatą, “dėl klaidų, kurių negalima atitaisyti”. Klaidomis V.Margelis įvardijo gydytojų neveiklumą. Pasak nuteistojo, patyręs traumą jis nesulaukė reikiamos medikų pagalbos, dėl to išsivystė labai rimtos komplikacijos. “Baisūs kančios metai buvo”, - prisiminęs, ką jam teko patirti, teigė V.Margelis.

“Ant palangės taisiau anteną. Iškritau pro langą. Kokią valandą gulėjau, kol neštuvais mane išnešė”, - pasakojo vyras. Pasak jo, tuo metu buvusi Alytaus pataisos namų Sveikatos priežiūros tarnybos viršininkė gydytoja Birutė Albina Adamonienė nesuteikė jam jokios pagalbos, gydė tik raminamaisiais vaistais ir ant kojų uždėjo įtvarus.

“Nepadarė rentgeno nuotraukų, prašiau vežti į ligoninę, bet sakė, kad čia liksiu gulėti”, - teismui aiškino V.Margelis.

Taip pragulėjęs septynias dienas jis buvo išvežtas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę. Po to jam teko iškęsti 9 operacijas. “Visa tai galėčiau pavadinti tragedija. Noriu šeimos, darbo. Bet, manau, dabar tokie planai nerealūs”, - teigė nuteistasis. Vėliau pridūrė, kad dėl patirtų komplikacijų iki šiol negali ramiai miegoti, yra “praradęs gyvenimo budrumą”, tapo sunku bendrauti, ima stigti žodžių, neretai kalbėdamas užsikerta, jaučiasi nevisavertis.

Komplikacijų galėjo išvengti

Alytaus pataisos namų atstovo Stepono Špogio duomenimis, V.Margelis susižalojo ne taisydamas anteną, o neteisėtai patekęs į kitą namų sektorių, norėdamas atimti kitų kalinių daiktus, be to, dėvėjo kaukę. Pasak S.Špogio, nuo trečiojo aukšto V.Margelis nušoko greičiausiai tų kalinių užspeistas į kampą.

Nušokęs V.Margelis susilaužė pėdos kaulus, kairį blauzdikaulį. Tačiau didžiausios žalos jo sveikatai pridarė atsiradusi infekcija, dėl kurios ėmė pūliuoti kaulai, buvo pažeisti inkstai, širdis. Vyras tikina, kad tokių komplikacijų buvo galėjęs išvengti, jei medikai būtų laiku nustatę diagnozę ir skyrę tinkamą gydymą. Esant lūžiams, Alytaus pataisos namuose jo gydyti nebuvo galima, nes namai neturi stacionarinės priežiūros licencijos. Ligonį reikėjo vežti į ligoninę traumatologo, kitų specialistų konsultacijai.

Vieni ekspertai dar prieš dvejus metus nustatė, kad B.A.Adamonienės veiksmai - nebaustini, o Valstybinės medicininio audito inspekcijos išvadose teigiama, kad rasta pažeidimų.

V.Margelio advokatas Vytautas Zenevskis aiškino, kad prašoma atlyginti turtinė žala - tai pajamos, kurias ieškovas praras dėl sužalojimo. Jos apskaičiuotos pagal vidutinį darbo užmokestį iki pensinio amžiaus, atėmus neįgalumo pensiją.

Byloje trečiuoju suinteresuotu asmeniu įvardyta buvusi Alytaus pataisos namų Sveikatos priežiūros tarnybos viršininkė gydytoja B.A.Adamonienė, jau nebedirbanti šioje įstaigoje, neoficialiais duomenimis, dar praėjusį rudenį, kai jau buvo iškelta byla, išvyko į Airiją.

Liudijusios Alytaus pataisos namų bendrosios praktikos slaugytojos Laimutė Maldeikienė ir Danutė Stanaitienė ketverių metų senumo įvykius prisiminė lyg pro miglą. L.Maldeikienė teigė, kad pagal B.A.Adamonienės nurodymus ji du kartus per dieną leido nuskausminamuosius ir jų dar duodavo tabletėmis. Medikų darbo diena tęsdavosi 8-18 valandomis. Moteris teigė vieną rytą radusi V.Margelį nusiėmusį įtvarus. L.Macaitienės nuomone, tinstant vyro kojoms, dėl įtvarų būtų sutrikusi kraujo apykaita.

Infekcija ir toliau žaloja

V.Margelis į ligoninę buvo nuvežtas, kai B.A.Adamonienės pareigas perėmė gydytoja Lina Macaitienė. “Pagal pareigybines instrukcijas ir įstatymus, įtarus galimas politraumas ligonį būtina pristatyti į sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje dirbtų chirurgas, neurochirurgas, traumatologas ir panašiai, tam, kad jie galėtų suteikti reikiamą pagalbą”, - pasakojo tris medikės specialybes, tarp jų ir karo chirurgo, turinti L.Macaitienė.

Laiku tinkamai negydytas osteomielitas tampa lėtinis, trunka mėnesiais ir metais, dažnai suardo kaulą, susidaro negyjančios fistulės, per kurias pūliai ir kaulo nuolaužos teka į išorę. Lėtinio osteomielito gydymas labai ilgas, visais atvejais būtina operuoti.