Pirmadienio vakarą VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai ties Salaperaugio kaimu, netoli Kalvarijos, kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai, patikrinti sustabdė į Lenkiją važiuojantį automobilį „Toyota Prius“.

Lietuvoje registruotą transporto priemonę vairavo 28-erių Tadžikijos pilietis, turintis leidimą gyventi Lietuvoje. Kartu vyko du vairuotojo tautiečiai – 27-erių moteris ir 34-erių vyras, turintis leidimą gyventi Vokietijoje.

Pasieniečiai atkreipė dėmesį į tadžikės dokumentus. Kartu su savo šalies asmens tapatybės kortele moteris VSAT pareigūnams pateikė ir Latvijos Užsieniečių registracijos centro išduotą kortelę.

Netrukus paaiškėjo, kad tadžikė Latvijoje prašėsi prieglobsčio ir negalėjo išvykti iš ten, kol jos prašymas neišnagrinėtas. Vis dėl to moteris, nelaukdama sprendimo dėl prieglobsčio, planavo per Lenkiją pasiekti kurią nors Vakarų Europos valstybę.

Anot pasieniečių, tai įprasta schema: iš Baltarusijos į Europos Sąjungą besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje, o pradėjus tokias procedūras, ieško progų sprukti į Vakarų Europą. Lietuva ar Latvija jų planuose tėra tranzitinės valstybės.

Vėliau VSAT pareigūnams vairuotojas prisipažino, kad su keleive susipažino internetu. Ji paprašiusi iš Rygos nuvežti į Lenkiją, žadėdama atsilyginti už degalus.

Kalvarijos užkardos pasieniečiai vairuotojui ir keleivei kelionės tęsti neleido. Varėnos pasienio rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už šią nusikalstamą veiką įstatyme numatytas laisvės atėmimas iki 8 metų.

Įtariamasis sulaikytas, vėliau bus sprendžiama, kokią kardomąją priemonę jam skirti. Po apklausos tadžikė laikinai apgyvendinta Kapčiamiesčio pasienio užkardoje, artimiausiu metu ji bus perduota Latvijos pasieniečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)