Nelaimė šalia Naukaimio aerodromo Jurbarko r. įvyko šeštadienį, apie 13 val. 30 min. Nukritus motosklandytuvui „Banjo STX“, žuvo pilotas (gim. 1965 m.).

Transporto kompetencijų agentūros Civilinės aviacijos departamento direktorius Vidmantas Plėta teigia, kad remiantis duomenimis, likusiais po Civilinės aviacijos administracijos reorganizavimo į Transporto kompetencijų agentūrą, žuvusio piloto licencija galiojo iki 2008 m. kovo 25 d.

„1993 gruodžio 21 d. buvo pateiktas prašymas licencijos išdavimui. Paskutinį kartą tuometinė Civilinės aviacijos administracija licenciją pratęsė 2006 m. kovo 28 d. Pagal tuo metu galiojusius teisės aktus, sklandytojo licencijų galiojimo terminas buvo 2 metai. Vėlesnių duomenų apie gautus prašymus pratęsti ar atnaujinti licenciją mes jau neturime“, – teigia V. Plėta. Jis patvirtino, kad į TKA duomenų bazę buvo įsilaužę programišiai.

Apie tai skelbiama ir agentūros tinklalapyje:

„2023 m. gegužės 8 d. įvykdyta Cuba Ransomware tipo kibernetinė ataka buvo nukreipta prieš TKA informacinių sistemų infrastruktūrą (fizinį failų serverį ir duomenų centre saugomus duomenų ir sisteminius serverius). Kibernetinės atakos metu TKA informacinės sistemose esanti informacija buvo užkoduota ir šiuo metu TKA yra nepasiekiama.

Techninėmis priemonėmis kibernetinė ataka sustabdyta, paveikta įranga izoliuota, kenkėjiško kodo plitimas pilnai sustabdytas.

Neigiamų pasekmių ir pavojų informacijai esančiai TKA informacinėse sistemose šiuo metu nėra. Nėra duomenų, jog informacinėse sistemose esanti informacija yra išviešinta ar kitaip pažeistas jos konfidencialumas, tačiau tam neatmetama galimybė ateityje.

Dėl įvykusio kibernetinio incidento TKA informavo Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją, Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą prie Krašto apsaugos ministerijos, Susisiekimo ministeriją, Europos aviacijos saugos agentūrą.“

Orlaivio avarijos aplinkybes aiškinasi Teisingumo ministerijos Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyrius. Jo vadovas Laurynas Naujokaitis sako, kad tyrimo tikslas yra prevencinis – išvengti avarijų ir incidentų, o ne nustatyti, kas kaltas ar atsakingas.

„Tai yra mėgėjiškos konstrukcijos arba eksperimentinis orlaivis, o pagal reglamentą tokių skraidymo aparatų saugos tyrimai – neprivalomi. Bet kadangi žuvo žmogus, mes norime įvertinti“, – sako L. Naujokaitis.

Tyrėjai dar negavo iš policijos įvykio vietos apžiūros duomenų bei sklandytuvo dokumentų ir planuoja kitą savaitę vykti apžiūrėti nukritusį sklandytuvą. Tyrimo išvadas planuojama pateikti po 2 mėn.

Ikiteisminį tyrimą dėl žuvusio piloto atlieka Marijampolės apskrities policija. Pareigūnai teigia dar laukiantys ekspertų išvadų dėl piloto mirties priežasties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją