Kaip pranešė Vokietijos dienraštis "Der Patriot", buvęs žinomas Kauno "Žalgirio" krepšininkas, Barselonos olimpinių žaidynių prizininkas R.Brazdauskis priklausė nusikalstamai rusų ir lietuvių grupuotei, užsiiminėjusiai cigarečių kontrabanda į Vokietiją, Olandiją, Didžiąją Britaniją ir kitas Vakarų Europos šalis.

Pasak laikraščio, R.Brazdauskis kartu su kitais keturiais trečiadienį nuteistais nusikaltėliais netoli Gezekės miestelio Vakarų Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje turėjo įsirengę slaptą tranzitinį sandėlį, kuriame pakeliui į Belgiją ir Didžiąją Britaniją būdavo perkraunamos atvežtos į Vokietiją iš Lietuvos ir Rusijos kontrabandinės cigaretės.

Dienraščio duomenimis, į Vokietijos teisėsaugininkų tinklus grupuotės nariai pateko praėjusių metų gegužę, kuomet Vokietijoje bandė realizuoti 600 tūkst. kontrabandinių cigarečių.

Netrukus per kitą policijos operaciją buvo suimti kiti trys bendrininkai ir poilsio aikštelėje netoli Dortmundo konfiskuota 3,2 mln. kontrabandinių cigarečių, rašoma laikraštyje.

Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės Bylefeldo miesto teisėsaugininkai ir muitininkai, anot "Der Patriot", iš viso susekė penkis sunkvežimius su 14 mln. neapmokestintų cigarečių.

Dienraščio tvirtinimu, realizavus šias cigaretes, Vokietija būtų praradusi kelis milijonus eurų nesumokėtų mokesčių.

"Nusikaltėliai rusiškas cigaretes pirko po 0,45 euro (1,55 lito) už pakelį, tuo tarpu jo vertė juodojoje rinkoje Vokietijoje siekia apie 1,2 euro (4,1 lito)", - teigiama laikraštyje.

Dienraščio tvirtinimu, cigaretės į Vokietiją buvo gabenamos sunkvežimiais, dokumentuose buvo įforminta, jog gabenamos įvairios technikos ir elektronikos prekės.

Bylefeldo muitinės kriminalistai laikraščiui prisipažino, jog įspūdį paliko profesionaliai uždėtos lietuviškos muitinės plombos, kuriomis plombuojami sunkvežimiai.

Iš viso nuo cigarečių kontrabandos tinklo Vokietijoje tyrimo pradžios šioje šalyje sulaikyti 58 asmenys.

Praėjusių metų spalio pradžioje Vokietijos pareigūnai suėmė aštuonis su kontrabanda susijusius asmenis, iš jų šeši yra Lietuvos piliečiai, du - iš Lietuvos kilę Vokietijos piliečiai. Dar penki žmonės buvo suimti Lietuvoje.

Laikraščio teigimu, visi sulaikytieji buvo vienaip ar kitaip susiję su Vilniuje registruota bendrove "Hiltonas". Bylefeldo muitininkai įsitikinę, kad ši transporto bendrovė buvo įkurta vien tam, kad būtų galima slėpti gabenamas kontrabandines cigaretes.

Surinkus pakankamai įrodymų, praėjusių metų spalio 3 dieną Dortmunde buvo suimtas "Hiltono" direktorius 35 metų Vygantas Panka ir broliai 33 metų Darius bei 38 metų Artūras Bilziukevičiai, irgi užėmę atsakingas pareigas šioje įmonėje.

Kitą dieną Eislebeno miestelyje buvo sulaikyti 40 metų Saulius Pilipavičius, 38 metų R.Brazdauskis ir 49 metų Kęstutis Mackevičius.

V.Pankos žmona Lilija Pankienė buvo sulaikyta tik vienai parai, po to paleista į laisvę.

Brėmerhafene ir Hamburge buvo sulaikyti 37 metų Rudolfas Lekhnovičius ir 32 metų Wilmas Peldschus, kurie cigaretes priėmė Vokietijoje.

Dar 2001 metų gegužės 30 dieną Gezekėje buvo suimti 33 metų Tomas Vitkauskas, 45 metų Egidijus Putinas ir 33 metų Andrius Jarmalavičius.

Su Vokietijos pareigūnais bendradarbiavę Lietuvos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai praėjusių metų spalio 4 dieną sulaikė 42 metų Zigmantą Steckį, 30 metų Remigijų Kaminską, 29 metų Augenijų Zeniauską ir brolius 28 metų Marių bei Darių Lekavičius.

Anot "Der Patriot", kol kas didžiausia penkerių metų laisvės atėmimo bausme Paderborno teismas nubaudė V.Panką.

Bylefeldo pareigūnų aiškinimu, būtent praėjusių metų lapkritį Vilniuje nužudytas buvęs Lietuvos bokso federacijos prezidentas Remigijus Daškevičius valdė cigarečių kontrabandos verslą.

Baigę narplioti cigarečių kontrabandos tinklą, Bylefeldo muitinės kriminalistai teigė, jog pusmetį veikę kontrabandininkai iš Lietuvos neteisėtai išgabeno daugiau kaip 170 mln. cigarečių.

Kai kurie iš sulaikytųjų Vokietijoje jau buvo atsidūrę Lietuvos teisėsaugos pareigūnų akiratyje.

Pernai vasario pradžioje Karmėlavos oro uoste Muitinės departamento kovos su kontrabanda skyriaus ir Kauno zonos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) pareigūnai sulaikė iš Hamburgo atskridusius buvusį krepšininką R.Brazdauskį ir Kauno bendrovės SOR vadybininką S.Pilipavičių.

Tuomet pas R.Brazdauskį buvo surasta 2025 Anglijos svarai sterlingų, 60 Lenkijos zlotų, 80 litų ir 1 doleris. Bendra suma - 11 907 litai.

S.Pilipavičius vežėsi 2510 Anglijos svarų sterlingų ir 752 dolerius. Jo turėta valiuta verta 17 590 litų. Nė vienas kaunietis įvežamų pinigų nedeklaravo.